Izložba fotografija UNDERГРАД u KC Grad

0
Otvaranje izložbe fotografija UNDERГРАД, autora Vladimira Martinovića održaće se u sredu 4. Decembra u 18h u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad (Braće Krsmanović br. 4). Ova izložba je nastala u susretu industrijske arheologije i urbanog istraživanja sa
UNDERГРАД; foto: promo
UNDERГРАД; foto: promo

Puzanje kroz lagume i provlačenje između trošnih zidova napuštenih postrojenja prožeti su ne samo strašću i opasnošću, već i potragom za smislom među tragovima proteklog vremena, zaljubljeničkom željom da se sačuvaju vizuelni zapisi o objektima koji možda vrlo uskoro više neće fizički postojati i tako pruži mali doprinos u borbi protiv prolaznosti.



Veliki deo nasleđa bogate i burne istorije Beograda je skriven: nalazi se ispod zemlje gde tiho trune ili rđa iza ograde ili ispod nekog od mostova, ipak nudi divne prizore oku koje ume da ih vidi. Bez menjanja zatečenog stanja, bez nanošenja štete – isto tako bez budžeta, bez korišćenja skupe rasvete i uz najosnovniju obradu slike – medij fotografije otkriva sablasnu lepotu ovih mesta i njihov jedinstven kvalitet.



Beleženje napuštenih a neretko i sasvim zapuštenih lokacija koje imaju često divnu, zapanjujuću istoriju, urađeno sa željom da se ovi vredni i potencijalno atraktivni prostori zaštite i iskoriste stavljanjem na raspolaganje kreativnim ljudima i organizacijama.

TAGOVI: izložba123
makonda-tracker