Vikend u Savamali u znaku vina i gastronomije

0
Regionalni festival vina i hrane, Belgrade Wine & Dine, održava se 16. i 17. novembra u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Manifestacija, koja je osmišljena sa idejom da vinsku i gourmet kulturu predstavi na neformalan način i približi je široj publici, okup
Belgrade Wine & Dine, promo foto
Belgrade Wine & Dine, promo foto

Ono što Belgrade Wine & Dine čini drugačijim u odnosu na ostale manifestacije slične tematike jeste novi pristup vinskoj publici, progresivan i savremen način komunikacije, kao i fokus na vinima i hrani koji su specifični za ovaj deo sveta.

Specijalni gost festivala je Tomislav Gretić, jedan je od najboljih kuvara u Hrvatskoj. Radio je na Bliskom i Dalekom istoku, u Africi i širom Evrope, a najviše se zadržao u Dubaiju, Cirihu i Egiptu. Ovaj Zagrepčanin sa bogatim internacionalnim iskustvom je trenutno glavni kuvar restorana hotela Monte Mulini u Rovinju, a na festivalu BWD će zajedno sa Vladom Melentijevićem (Zaplet i Dijagonala), izvesti pravi mali kulinarski spektakl kroz svojevrsnu fuziju srpske i istarske kuhinje.

U subotu će kuvari iz Thai Time restorana spojiti tajlandsku kuhinju i srpska vina dok će svi koji žele da saznaju zbog čega su suši i domaća tamjanika savršen spoj, moći to da otkriju uz stručnjake za suši iz Go Sushi-ja.

Prvog dana festivala Aleksandar Škipić (La Piazza), Zoran Lapadatović (Lavina) i Vanja Puškar (Moderna srpska kuhinja) kuvaju uživo i govore o Istinama i zabludama o italijanskoj kuhinji. Radionica će ponuditi znanja koja su neophodna da bi se ovladalo specijalitetima jedne od omiljenih svetskih kuhinja.

Vanja Puškar će u nedelju od 16 časova održati još jednu radionicu, samo ovog puta sa kuvarima okupljenim oko organizacije Moderna srpska kuhinja i predstaviti tradicionalne jesenje specijalitete odevene u savremeno ruho.

Dvojac iz Pržionice BG će u nedelju otkriti tajne pripremanja i uživanja u kafi na potpuno drugačiji način, a Raša Vlačić iz restorana Kumbara će govoriti o postupku pripremanja dry age mesa i drugim neobičnim specijalitetima po kojima je prepoznatljiv rad ovog vrsnog kuvara.

makonda-tracker