Završen ciklus koncerata za decu

0
Beogradska filharmonija družila se sa više od 3500 dece tokom druge i treće nedelje oktobra, kada su predškolci zakoračili u svet klasične muzike, u okviru ciklusa koncerata za decu. Najmlađi su slušali Vivaldijeva Godišnja doba i naučili da se pojave iz priro
Beogradska filharmonija, Marko Đoković foto
Beogradska filharmonija, Marko Đoković foto

Interaktivnu muzičku avanturu predvodio je glumac Vlada Aleksić u ulozi naratora. Na četrnaest uvek drugačijih koncerata razgovarao je sa decom, podučavajući ih o orkestru, instrumentima ali i istoriji muzike na zabavan i njima prilagođen način.
 
Kroz najinteresantnije delove iz četiri Vivaldijeva koncerta, četvoro različitih solista iz orkestra Beogradske filharmonije,muzikom su imitirali zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Tako su mališani uz violine Ksenije Milošević (proleće), Aleksandre Milanović (leto), Vladimira Veljkovića (jesen) i Dušice Mladenović (zima) čuli zov ptica, munje i gromove, potočiće, svirku pastira, lavež pasa, padanje snega itd.


 
Tokom koncerata se razgovaralo, šalilo, smejalo, tapšalo a svečani ulazak u dvoranu pretvarao se, svaki put, u zabavnu muzičku igraonicu. Deca su bila prateći bend gudačkom orkestru Beogradske filharmonije, iskrenim aplauzima nagrađivali muzičare a onaj najglasniji pripao je upravo njima.

Beogradska filharmonija je na ovaj način stekla nove drugare, a edukaciju najmlađe publike nastavlja u martu, kada je zakazan naredni ciklus, posvećen deci školskog uzrasta.

makonda-tracker