Muzički randevu Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije

0
Drugi koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije u okviru ciklusa kamerne muzike Quartet +1, zakazan je za četvrtak, 24. oktobar, u Sali Beogradske filharmonije u 19 časova. U skladu sa koncepcijom ciklusa, kvartet na svakom koncertu nastupa sa po jedni
Kvartet BGF, promo foto
Kvartet BGF, promo foto

Koncert će biti svojevrsni muzički randevu, inspirisan romantikom koja snažno prožima dela na programu -  Lagani stav za gudački kvartet, Antona Veberna i Kvintet sa klarinetom, Johanesa Bramsa. Publika će tako imati priliku da muzički proživi širok dijapazon različitih emocija - od čežnje, preko dramatičnih potresa, do smirujućeg zaokruženja.

- Kada je 1891. godine završio svoj Kvintet sa klarinetom, u pismu Klari Šuman Brams je napisao: Ionako, sve lepo što napišem si ti! - o koncertu za nepopravljive romantike priča Jelena Dragnić, prva violina kvarteta.



Članovi Gudačkog kvarteta su muzičari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo). Posle individualnog obrazovanja i usavršavanja stečenih u Srbiji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, odlučuju da kulturu zajedničkog muziciranja neguju u orkestru Beogradske filharmonije. Tako, 2011. godine osnivaju Gudački kvartet u okviru orkestra.
 
Ognjen Popović je diplomirao i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu. Koncertirao je širom sveta kao solista, član kamernih sastava, i kao orkestarski muzičar. U Beogradskoj filharmoniji je na mestu prvog klarineta od 2002. godine.
 
Sledeći muzički sastanak Gudački kvartet Beogradske filharmonije imaće sa pijanistkinjom Svetlanom Jovanović-Brezovac, 27. februara 2014. godine.

makonda-tracker