Svetski dan borbe protiv artritisa

0
Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) i Udruženje reumatologa Srbije (UReS) zajedno obeležavaju Svetski dan borbe protiv artritisa koji se ove godine obeležava pod sloganom Bolji život za zdravo starenje

Povodom obeležavanja 12. oktobra - Svetskog dana borbe protiv artritisa, u skladu sa aktivnostima koje se organizuju u celom svetu, i kod nas će se ovaj značajan dan obeležiti u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i Udruženja reumatologa Srbije (URES) u Beogradu (Cendralna kancelarija ORS-a i podružnica VMA), podružnice u Niškoj Banji, Novom Sadu i Užicu.

U Knez Mihajlovoj ulici 7. ispred restorana Vapiano od 13 do 16h časova 12. oktobra 2013. godine okupiće se aktivisti ORS-a i reumatolozi i tom prilikom razgovarati sa zainteresovanim građanima o prevenciji, ranom prepoznavanju i lečenju reumatskih bolesti i bolesti koštano – mišićnog sistema.

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj razlitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja. Kod nas, kao i u Evropi, svaki četvrti stanovnik boluje od neke reumatske bolesti. U javnosti se termin reumatske bolesti najčešće koristi za degenerativna reumatska oboljenja, poput osteoartroza, koja se karakteristično javljaju među starijom populacijom. Međutim, manje je poznato da se zapaljenska reumatska oboljenja javljaju i kod značajno mlađe populacije, čak i kod dece, i da su to često progresivna hronična oboljenja celog organizma koja pored zglobova zahvataju i sve druge organe u telu.

Učestalost oboljevanja sve je veća u poslednjim dekadama tako da se procenjuje da, na primer, samo od reumatoidnog artritisa boluje čak 0,5-1% svetskog stanovništva, a u Srbiji oko 35 000 odraslih i oko 2000 dece. Obzirom da ove bolesti često pogađaju mlađu populaciju stanovništva finansijski izdaci vezani za samo lečenje bolesti i njihovih komplikacija, a posebno vezanih za odsustvovanje sa posla i često neophodne skupe ortopedske intervencije, su izrazito veliki. Kvalitet života obolelih značajno je smanjen što se prvenstveno odnosi na otežane uslove školovanja, zapošljavanja, stalne posete lekaru, ograničenu dostupnost lekova i veliki broj drugih svakodnevnih potreba koje oboleli od ovih bolesti ne mogu adekvatno rešavati.

Svetski slogan pod kojim se ove godine obeležava svetski Dan borbe protiv artritisa je: BOLJI ŽIVOT ZA ZDRAVO STARENJE. Ovaj slogan ima za cilj da upozna javnost i obolele o značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti za prevenciju i poboljšanje kvaliteta života obolelih. Jedino aktivna i masovna udruženja obolelih, u saradnji sa medijima i javnošću, mogu da podignu svest javnosti o učestalosti, težini i značaju ovih bolesti. Ovoj izuzetno velikoj populaciji bolesnika, sa velikim procentom mladih, neophodna je pomoć cele zajednice  kako bi se kvalitetnim lečenjem zaustavila ili bar smanjila aktivnost bolesti, sprečio razvoj invaliditeta, omogućilo zapošljavanje i smanjilo odsustvovanje sa posla, rano penzionisanje i  poboljšao njihov kvalitet života.

TAGOVI: 123Zdravlje
makonda-tracker