Četiri mačora u sigurnim rukama UNIQA osiguranja

0
U umetničkoj galeriji New Moment, svi ljubitelji likovnih umetnosti od 10. septembra mogu da uživaju u izložbi grafika najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonia Tapiesa. Više od 50 originalnih grafičkih radova čuvenih au
Sonja Marić, direktor marketinga UNIQA osiguranja
Sonja Marić, direktor marketinga UNIQA osiguranja

S obzirom na izuzetnu vrednost ove interesantne postavke, organizatori su mislili i na bezbednost izloženih grafika, te su ih, prateći svetske trendove u domenu osiguranja umetničkih dela, obezbedili od svih potencijalnih oštećenja, i to kod UNIQA osiguranja.


- Veliko je zadovoljstvo što je i Beograd, zahvaljujući galeriji New Moment, poput ostalih velikih gradova Evrope, bar na mesec dana u prilici da ugosti dela velikih španskih majstora i na taj način opravda status kulturne prestonice. Kao kompanija koja podržava kulturne manifestacije od velikog značaja, ponosni smo što je UNIQA podržala jedan ovakav događaj i pomogla da retka umetnička dela velikana španske umetnosti budu osigurana. Još veće je zadovoljstvo što je interesovanje Beograđana za izložbu izuzetno veliko i što je samo u prvoj nedelji ova fantastična dela videlo preko 5.000 ljubitelja likovne umetnosti. To je istovremeno i dokaz da naši građani umeju da prepoznaju prave vrednosti i značaj ovog kulturnog poduhvata galerije New Moment, kao i njihovu želju da, omogućivši besplatan ulaz, pruže priliku svima da uživaju u delima Pikasa, Dalija, Miroa i Tapiesa - izjavila je Sonja Marić, direktor marketinga UNIQA osiguranja.


UNIQA ima dugu tradiciju u specifičnoj oblasti osiguranja umetničkih dela i dugi niz godina sarađuje sa brojnim institucijama kulture i umetnosti, čije postavke osigurava od brojnih rizika kao što su lomovi i oštećenja prilikom pripreme ili tokom same izložbe, zatim u slučaju požara, provalne krađe i razbojništva. Pored toga, umetnička dela se mogu osigurati i tokom transporta. Posebnost ove vrste osiguranja ogleda se u specifičnosti predmeta osiguranja - umetničkih dela, čiju vrednost na osnovu koje se vrši osiguranje, utvrđuje procenitelj, veštak ili kustos ustanove u kojoj se umetnine nalaze.

Sam postupak osiguranja ne traje dugo, a da bi se sproveo potrebno je dostaviti listu umetničkih dela sa nazivom autora i pojedinačnim vrednostima, kao i mesto i datum održavanja izložbe. Od velike važnosti su i mere tehničke i fizičke zaštite koje muzeji i galerije preduzimaju u cilju sprečavanja nastanka rizika od požara, krađe i razbojništva.  

Pored saradnje sa mnogobrojnim muzejima i galerijama u Srbiji, UNIQA u Austriji je jedan od najvećih osiguravača u ovoj oblasti, a dugogodišnji je sponzor čuvene bečke Albertine u kojoj se izlažu vrhunska umetnička dela najčuvenijih svetskih autora.

makonda-tracker