Poznati na promociji monografije Narodnog pozorišta

0
Velikani Narodnog pozorišta u Beogradu, Konstantin Kostjukov, Ašhen Ataljanc, Predrag Ejdus, Ljiljana Blagojević, Nataša Ninković, i mnogi drugi glumci, baletani, balerine, operski pevači i svi oni koji iza kulisa utiču na rad pozorišta, lica su prve foto-mono

Foto-monografija predstavljena je na Velikoj sceni Pozorišta, uz performans Ašhen Ataljanc, Milana Rusa i Dejana Kolarova u prisustvu velikog broja velikana pozorišta i gostiju.

Dina Jonsen, fotograf i pridruženi član Upravnog odbora Telenor fondacije, sa svojim timom poklonila je Pozorištu ovu monografiju, želeći da doprinese unapređenju i bogaćenju kulturnog stvaralaštva u Srbiji. Ova luksuzna knjiga na 140 strana nastala je zahvaljujući strateškoj saradnji između Narodnog pozorišta i Telenor fondacije, i na jedinstven način predstavlja umetnike Pozorišta koji su ostavili trag u životu jedne od najznačajnijih kulturno-umetničkih institucija u Srbiji.

- Skrivena lepota je moj način da se podsetimo da je klasičnoj kulturi potrebna naša pomoć i angažovanje u vremenu u kome dominiraju pop kultura i zabava. Rad na ovom projektu bio je čista radost i zahvalna sam zbog prilike da radim na ovako dragocenom materijalu. On je pružio i jedinstvenu priliku da se vidi i nevidljivo: ono što se dešava iza kulisa, probe, unutrašnji život pozorišta tokom sezone 2011. godine - kaže Dina Jonsen.

Partnerstvo Narodnog pozorišta i Telenor fondacije uspostavljeno je po ugledu na dugoročnu saradnju Telenora sa Boljšoj teatrom u Moskvi i Narodnim pozorištem u Oslu.

- Znаčаj foto-monogrаfije Nаrodnog pozorištа leži u tome što onа nа аtrаktivаn i vrlo komunikаtivаn nаčin promoviše i slаvi umetnost nа nаšim scenаmа. Pritom, ovаj аutorski projekаt Dine Jonson pružа nаm priliku dа sаgledаmo sebe kroz poglede drugih, а tа spoznаjа je, sа stаnovištа identitetа umetnikа i njegove umetnosti, izuzetno vаžnа jer mi radi tih drugih i postojimo - kaže Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prvi zajednički projekat u okviru strateškog partnerstva sproveden je u junu ove godine kada je, zahvaljujući podršci Fondacije, sala Velike scene postala prva u regionu u kojoj slepi i slabovidi ljudi mogu da prate pozorišne predstave. Takođe, instalirani su isti uređaji i u sali renovirane scene Raša Plaović, i napravljeni toaleti prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Istog dana otvorena je i izložba fotografija u foajeima Velike scene Narodnog pozorišta, koja će trajati do 23. novembra. Monografija se može pogledati i na Internet adresi: www.telenor.rs/info/telenorfondacija

makonda-tracker