kao u cirkusu

Veliki međunarodni projekat: Maja Maletković režira u Kanadi

0

Najavljuje se spektakularna i nesvakidašnja predstava.

foto: Anna Vigeland
foto: Anna Vigeland

U svetskoj prestonici cirkusa, Montrealu, prvog novembra počinje nešto nesvakidašnje za našu kulturnu scenu. Međunarodni tim, sačinjen od srpskih i kanadskih umetnika, počinje probe za novu predstavu pod naslovom "I dalje?" (Still At It?).

 

Ovaj internacionalni projekat su osmislile i predvode dve rediteljke - Anna Vigeland (US-Kanada) i Maja Maletković (Srbija- Švedska). Predstava u nastanku za polazište ima priče Franca Kafke i okuplja tim vrhunskih cirkuških izvođača koji su sarađivali sa međunarodnim cirkusima kao što je "Cirque de Soleil". Vrednost ovog poduhvata prepoznao je Kanadski Umetnički Savet, uz čiju podršku je projekat i omogućen.

 

Sagledavajući dosadašnji rad srpske ekipe koja je deo projekta, ovakav uspeh ne čudi.

 

Anna Vigeland na trapezu
Anna Vigeland na trapezufoto: Anna Vigeland

Maja Maletković je poznata srpskoj pozorišnoj publici već neko vreme. Ona potpisuje uspešne predstave kao što su "Slučajna smrt jednog anarhiste'', po drami nobelovca Darija Foa, u kojoj, između ostalih, igraju Nikola Djuričko, Nikola Rakočević i Bojan Dimitrijević, a za koju se od premijere traži karta više na blagani Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Njena poslednja predstava u Srbiji "Pogledi'', u kojoj su premijerno igrali Katarina Radivojević, Nina Seničar i Marija Vicković, ovog proleća takođe je privukla veliku pažnju publike i javnosti.

 

Srpski deo tima čine i kostimograf Veljko Stojanović i arhitekta i scenograf Vera Komarčević (ranije Stanišić), koji su već sarađivali sa Majom Maletković ali i drugim autorima u različitim srpskim pozorištima i institucijama.

 

Ovaj projekat, koji je već zagolicao maštu javnosti, imaće premijeru na leto 2019. u Montrealu. Potom će uslediti kanadska nacionalna i internacionalnu turneja, koja bi trebalo da rad ovog međunarodnog tima predstavi i srpskoj publici kao i javnosti u regionu.

 

poznata izvođaćica na trapezu Anna Vigeland
poznata izvođaćica na trapezu Anna Vigeland foto: Anna Vigeland

 

makonda-tracker