DUGO OČEKIVANO

Najčuveniji romski orkestar u Beogradu: Beli grad i Šaban se ne zaboravljaju!

0

Najčuveniji romski orkestar Taraf De Haidouks, pred dugo očekivani nastup u glavnom gradu Srbije, otkrili su zbog čega se u Beogradu osećaju kao kod kuće, koliko im je legendarni Šaban Bajramović pomogao, ali i kako je, i pored uspeha u Holivudu, nekad teško biti Rom.

Taraf de Haidouks
Taraf de Haidouksfoto: Promo

 

Osnivači najčuvenijeg romskog orkestra Taraf De Haidouks se posle punih 15 godina opet vraćaju u Beograd i to u subotu, 13. oktobra u Kombank Dvoranu. Međutim, iako su dotakli holivudske visine, pojavivši se u blokbasteru Braća Grim sa Metom Dejomonom i Hitom Ledžerom, iako ih je Džoni Dep proglasio za svoj omiljeni bend posle njihove zajedničke epizode u filmu „Čovek koji je plakao”, oni i dan danas pamte Beograd u kome su poslednji put bili davne 2003. godine. A za Srbiju ih veže i nešto još više od Beograda – Šaban Bajramović.

 

Taraf de Haidouks
Taraf de Haidouksfoto: Promo

 

- Kako da zaboravimo Beograd? Iako nismo česti u vašem gradu, možemo da kažemo da je Beograd naš dom, naša druga kuća. Mi potičemo iz Rumunije, a i sami znate da ima dosta sličnoti između naša dva naroda. Istakli bismo da i vi takođe imate neverovatnu džipsi muziku! Čuveni Šaban Bajramović je bio velika inspiracija za sve romske muzičare širom sveta, pa tako i za nas. Njegovo stvaralaštvo je imalo zaista veliki uticaj. Šaban je stvarno bio neverovatan – pričaju u isti glas članovi benda pred novo gostovanje u Srbiji.

Tarafi su inače iz Kležana i predstavljaju poslednju generaciju lautara koji nastavljaju tradiciju ove autentične muzike iz istočne Rumunije, muzike koja ih je učinila jednim od najpoznatijih romskih bendova na svetu. Međutim, i dan danas, pošto su dotakli holivudsko nebo i obišli čitav svet, susreću se sa predrasudama zbog svog porekla.

 

 

- Napravili smo ozbiljne karijere i dokazali smo da smo dobri u tome što radimo, ali ne možemo uvek da izbegnemo predrasude. Nekad je zaista teško biti Rom, ali uprkos tome mi smo kao muzičari cenjeni svuda. Mislim da smo uspeli da pobedimo rasizam kroz našu muziku – kažu Tarafi.

 

 

Ovo će biti prvi koncert romskih velikana u prestonici Srbije posle 2003. godine, a ujedno i prvi put da nam se predstavljaju u novom ruhu, tačnije u projektu pod nazivom Taraf de Caliu. Naime, članovi Tarafa su pod vođstvom Kaliua, legendarnog violiniste Tarafa, krenuli na turneju, samo što su se sada okupili kao Taraf de Caliu, a u Beograd dolaze 13. oktobra i to Kombank dvoranu. Ulaznice za koncert se mogu kupiti na bileteranici Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventim-a. Cene su 1.500, 2.000 i 2.500 dinara.

 

 

makonda-tracker