mediteranski raj

Zemlja koju Srbi obožavaju: Krenete li kao turisti ili u potrazi za poslom, ovo treba da znate o malom raju

0

Da li znate u kojoj državi se nalazi hram u obliku lista deteline? Ovaj narod vekovima unazad slovi za veoma pobožan

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Malta je mala nezavisna grupa ostrva u južnom Mediteranu i predstavlja optimalnu destinaciju za aktivan odmor. Ljubitelji vodenih sportova ovde imaju mogućnost da iskuse fascinantan svet iznad i ispod vodene površine. Takođe, Malta se može pohvaliti svojom burnom istorijomkoja je trajala vekovima unazad, piše Stil.Kurir.

 

Maltežanski arhipelag se nalazi na oko 96 km od juga Sicilije i 290 km od Severne Afrike. Sačinjavaju ga tri naseljena ostrva Malta, Gozo i Comino, kao i nenaseljena ostrva Cominotto i Fifla.

 

Malta je mala zemlja, svega 45 km je dužina ostrva, a oko 25 km širina. Sa kraja na kraj se može stići za oko 60 min.

 

Svoje ime Malta je dobila po feničanskoj reči Malet, što u prevodu znači luka ili skrovište, a vekovima je pre svega, bila tvrđava.

 

Malta je ostrvo puno tajni

 

Na primer, još uvek se ne zna ko je podigao hram u obliku lista deteline na stenovitoj južnoj obali pre 4.500 godina. Ono što se može reći sa sigurnošću je da je to bio veoma pobožan narod i da su brojne generacije podizale ogromne hramove, za šta je bila potrebna nezamisliva snaga (megaliti od kojih su hramovi izgrađeni bili su teški oko 50 tona). Mnoge civilizacije su naseljavale ostrvo i i na njemu ostavile delove svoga nasleđa.

Tokom godina, smenjivala se vladavina između Feničana, Grka, Kartaginjana, Saracena i Normana. Zatim su 1530. godine na obale pristigli vitezovi reda Sv. Jovana, koji su arhipelag dobili na poklon od Čarlsa V.

 

Englezi, Francuzi, Italijani i Nemci su se kasnije smenjivali na ovim ostrvima.

Srednjevekovne crkve i britanske kolonijalne građevine predstavljaju kamene svedoke kulturnog nasleđa. Arapski uticaji nisu evidentni samo u jeziku, već i u građevinama i kuhinjskim specijalitetima.

 

Malta je takođe veoma popularna kod ronioca. Stenovite obale nude uzbudljive podvodne lokacije, uključujući i pećine. Mnogo mladih ljudi dolazi na Maltu i da uči engleski jezik.

 

 

Nastavak n asledećoj strani

makonda-tracker