besplatno prva tri dana i nedeljom

KONAČNO otvorena vrata Narodnog muzeja u Beogradu, pogledajte šta se krije unutra (FOTO I VIDEO)

0

Muzej su prvi posetili najbolji učenici osnovnih škola i mediji, pogledajte šta smo videli tamo.

foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

 Prvi posetioci moći će da obiđu Narodni muzej već od četvrtka, 28. juna od 23 sata, a muzej će raditi naredna 24 časa neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana. Tokom vikenda 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata, a tokom ovih dana ulaz je besplatan za sve posetioce. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

 


Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama.

Naši posetioci će moći da vide odabrana među 400 000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijiskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korenspodiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo“, izjavila je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu
Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradufoto: Filip Plavčić

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati će svedočiti o izuzetnim arheološkim istraživanjima, vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki vodiće posetioce od praistorije do savremene umetnosti.

 

1 / 38 Foto: Filip Plavčić

 

Slavimir Stojanović autor je novog logotipa Narodnog muzeja
Slavimir Stojanović autor je novog logotipa Narodnog muzejafoto: Filip Plavčić

Naš poznati grafički dizajner Slavomir Stojanović zaslužan za novi vizuelni identitet ove institucije. Na novom logotipu nalaze se dve rajske ptice, odnosno dva fauna iz Miroslavljevog jevanđelja, koji simbolišu Muzej, brižljivog čuvara duha naše nacije.

makonda-tracker