krunisanje dugogodišnjeg rada

Beogradska glumica i prvakinja drame nagrađena prestižnom Zlatnom značkom

0

Prvakinja beogradske drame, jugoslovenska televizijska glumica i književnica Nađa Rodić, jučerašnji datum upamtiće kao jedan od najznačajnijih u svojoj dugogodišnjoj i ostvarenoj karijeri.

foto: Goran Zlatković
foto: Goran Zlatković

U prepunoj sali scene "Raša Plaović'' Narodnog pozorišta u Beogradu, glumica poznata po mnogobrojnim ulogama i nastupima na mnogim festivalima nekadašnje Jugoslavije, nagrađena je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2018. godinu, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos srpskom glumištu i širenju kulture.

 

foto: Goran Zlatković

Zlatne značke dodelili su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

 

Dodeljeno je 53 priznanja. Među dobitnicima ovogodišnje Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije su i naši istaknuti umetnici i kulturni aktivisti iz dijaspore.

 

foto: Goran Zlatković

Žiri, na čijem čelu je bio prof. Milovan Vitezović, književnik, a članovi Marija Bišof, književnik, profesor, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević, menadžer u kulturi, i prof. Slavenko Saletović, reditelj, sve odluke je doneo jednoglasno.

Veoma sam zahvalna žiriju sastavljenom od istaknutih kulturnih radnika, gospodinu Milovanu Vitezoviću i gospodinu Ajdačiću na uručenoj vrednoj i te kako značajnoj zlatnoj znački za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti. Moje srce je puno. Bilo je nas mnogo laureata. Svi smo se jednako radovali i čekali da nas pozovu da primimo priznanje. Nakon mnogo godina uspešnog rada, stvaralaštva i na hiljade odigranih predstava, mogu reći da mi je ovo jedno od najdražih priznanja! Ovo priznanje je svakako još jedan izazov za sve nas i buduće čuvare kulture na kojima svet ostaje",  izjavila je ponosna gospođa Rodić.

foto: Goran Zlatković

Povodom uručenja Zlatne značke i krunisanje njenog dugogodišnjeg rada, nagrađena je dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom. Kuriozitet ceremonijalne dodele priznanja predstavljao je nastup Nađe Rodić kada je prisutnim zvaničnicima, predstavnicima medija, publici i drugima glumica pročitala stihove svojih pesama i najavila novu zbirku poezije pod nazivom "Oblaci u samoći plaču'' koja će narednih dana biti objavljena za jednu poznatu beogradsku izdavačku kuću.

 

Pored Nađe Rodić, " Zlatnom značkom'' mogu se pohvaliti : Vladimir Graić kompozitor i direktor PGP RTS-a, Nikoleta Petrović Dojčinović novinarka, urednica RTS, Arno Gujon francuski i srpski humanista, Milomir Marić novinar i TV lice, Radoš Milenković filmski producent, Aleksandar Stojković glumac, Jasna Dimitrijević predstavnica Kolarčeve zadužbine, Svetislav Goncić glumac, Tatjana Olujić violinistkinja i profesorka, Vojislav Karanović književnik, Ljiljana Manić, Nemanja Ranković reditelj, Jasmina Stoiljković Stojanović dramska umetnica, Bogdan Trifunović istoričar, kulturolog i mnogi drugi uvaženi laureati.

 

 

makonda-tracker