najnoviji spektakl

„Igra bogova“ uskoro počinje, a mi smo pričali sa jednom od boginja lično!

0

Plesna trupa „Una Saga Serbica“ još jednom će oduševiti svoju publiku, i to sa najnovijim spektaklom – „Igrom bogova“, koji će premijerno biti odigran u subotu, 5. maja, na pozornici Velike sale Sava Centra u 20 časova.

foto: Ivan Grujić
foto: Ivan Grujić

Trideset profesionalnih plesača i solista povezaće moderno i tradicionalno kako bi oživeli stare legende, narodna predanja, ali i dobar deo panteona staroslovenskih božanstava koja su, u očima naroda onoga doba, koračala Balkanom i krojila im sudbine.

 

Kombinacija foklornog, baletskog i modernog plesa sa sjajnim kostimima i specijalnim efektima uopšte nije lak zadatak za plesača, a kamoli za čitav ansambl. Međutim, oduševljenje rezultatom uvek nadvlada napor, u šta nas je uverila i jedna od boginja lično, folklorna solistkinja Teodora Bošković:

 

- Kada ovoliki broj plesača simultano nastupa, najbitnije je razumeti kolege i koleginice, a mi smo, srećom, zaista jedna velika porodica u kojoj se svi vole, ali i svako zna šta radi, pa možemo da se na probama prepustimo euforiji i neizostavnom smehu kojim se dodatno „hranimo“.

foto: Ivan Grujić

Teodora je prvakinja baletske škole „Lujo Davičo“, odsek Narodna igra i Tradicionalno pevanje, a u „Igri Bogova“ tumačiće nimalo omiljenu Morenu, boginju smrti i zime:

 

- Razne natprirodne sile će se petljati u živote naših glavnih junaka, momka i devojke koji proživljavaju životna i emotivna iskušenja, zajedno i odvojeno. Ja tumačim Morenu, koja će zajedno sa bogom Jarovidom imati svoj plesni segment u Podzemnom svetu.

 

Ansambl „Una Saga Serbica“ uvek se u svojim nastupima isticao, između ostalog, i po sjajnim kostimima. Za kostime u „Igri Bogova“ zadužena je kostimografkinja Ivana Vasić, a Teodora tvrdi da vizuelna impresivnost kostima nikako ne znači da će se plesači u njima teže kretati na sceni.

foto: Ivan Grujić

- Naprotiv, kostimi su potpuno prilagođeni potrebama plesača, i Ivana je zaista nadmašila sebe, jer je izuzetno teško uneti kostimima element fantastičnog i natprirodnog u likove koje igramo, a da pritom možemo da se slobodno krećemo kao da ih nemamo na sebi.

 

Za kraj, Teodora je napomenula da je veliko zadovoljstvo što trupa „rukovodstvo“ iza scene ne smatra bilo kakvim šefovima ili komandantima, već bliskim prijateljima:

- „Saga“ postoji od 2013. godine, i ja sam u ansamblu od tog početka. Danas mogu da se pohvalim da, kada radimo premijeru, nemamo taj užasavajući pritisak „odozgo“, jer su i Sveta i Ana (Svetozar i Ana Krstić, koreografi i osnivači trupe) kao i Boško (Đorđević, reditelj) naši, sada već dugogodišnji prijatelji. Mi se sa njima odavno razumemo u potpunosti, i tu zaista nema nikakvih problema, a to je u ovom svetu dragocena retkost.

foto: Ivan Grujić

Momci i devojke ansambla „Una Saga Serbica“ svojim profesionalnim radom, poput gostujućih legendi kao što su Lords of the Dance, najavljuju još jednu pravu avanturu za svoju publiku. Podsećamo, premijera „Igre Bogova“ je 5. maja u 20 časova, na pozornici Velike sale Sava Centra!

 

makonda-tracker