Filmom "Priče jedne balerine" svečano otvoreni „Dani igre“ u Jugoslovenskoj kinoteci

0

Dokumentarnim filmom „Priča jedne balerine“, otvorena je peta revija filmova „Dani igre“, u organizaciji Beogradskog festivala igre, Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile. Otvaranju manifestacije prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

 

foto: Promo
foto: Promo

 

Ljubitelji savremene igre imali su priliku da pogledaju filmsko ostvarenje Nelsona Džordža o Misti Kopland, prvoj Afroamerikanki koja je imenovana za primabalerinu njujorškog Američkog baletskog teatra. Priča o životu jedne od najcenjenijih igračica svoje generacije, njenom burnom odrastanju i povredama koje su je zamalo koštale karijere, nije ostavila nikoga ravnodušnim.

 

Revija filmova „Dani igre“ koja se održava od 24. do 28. januara omogućiće publici da uživa u višestruko nagrađivanim dokumentarnim i umetničkim filmskim naslovima.

 

foto: Promo

Na programu je film Bobija Džoa Harta „Buntovnici na prstima“, koji nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla, ali i istinita priča sa naslovom „Maov poslednji igrač” o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu. Ukoliko ste, pak, ljubitelj „brazilskog stila igre“, uživaćete i u filmu „Dzi Croquettes”, dok će se u nedelju na repertoaru naći tri filma, francusko ostvarenje „Polina“, sa fantastičnim igračima Marijinskog teatra i čuvenom glumicom Žulijet Binoš, „Jednom me je pitala Pina” i „Igračica“ koji otkrivaju živote Pine Bauš i Loi Fuler. Projekcije su svakog dana u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a više informacija o programu možete pronaći OVDE.

 

 

makonda-tracker