Nakon 23 godine

Javno pakovanje u KC Rex tokom poslednje nedelje decembra

0

Nedelja od 24. do 30. decembra u Kulturnom centru Rex biće ispunjena bogatim dnevnim i večernjim programima kojima će se ovaj kulturni centar, nakon 23 godine, sa dobro poznate lokacije na Dorćolu, oprostiti od prijatelja, saradnika i publike...

foto: Promo
foto: Promo

SvakoDNEVNI program (12 – 17 sati) biće organizovan u vidu neformalnog prelistavanja, preslušavanja, pregledanja materijala, arhiva, artefakata projekata i događaja osmišljenih i realizovanih u ovom prostoru u proteklih 20 i više godina.

 

Večernji termini rezervisani su za neke od kultnih programa iz bogatog repertoara Kulturnog centra REX.

 

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao kao inicijativa umetničke grupe Škart, sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, po poslednji put na ovoj lokaciji pod nazivom Novogodišnje selidbeno pesničenje, biće održano u nedelju, 24. decembra od 19 sati.

foto: Promo

Dan kasnije, 25. decembra od 21 sat odigraće se predstava Fedra (ФЕДРА), čija je postavka inspirisana autentičnom izvedbenom salom Kulturnog centra Rex. Predstava po motivima Žana Rasina, u ovom prostoru pred prepunim auditorijumom do sada je izvedena tri puta, a ovog decembra se ekskluzivno poslednji put dešava u svom originalnom ambijentu.

foto: Promo

Tokom poslednjeg koncertnog serijala Bez buke na svojoj izvornoj lokaciji, u utorak, 26. decembra od 20h u opuštenoj poluakustičnoj varijanti, na sceni će se smenjivati neki od izvođača koji su obeležili protekle sezone Rex-ovog muzičkog programa: Ana Avramom, Ana Ćurčin, Ilija Ludvig i Kralj Čačka. U toplom domu Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring u sredu, 27. decembra od 20 sati nastupiće Jelena Popržan (Beč, viola i glas), kojoj će ovo biti prvi solistički koncert u Beogradu, kao i velika nada lokalne alternativne scene The Cyclist Conspiracy.

Ove večeri ćemo se pokloniti jednom kultnom mestu u gradu koji volimo i koji nas nekad toliko nervira, zatim svim ljudima koji su radeći i volontirjući u Rex-u omogućili da godinama dišemo jedan drugačiji vazduh", poručili su tvorci Ring Ringa.

foto: Promo

U četvrtak 28. decembra u 18 sati biće organizovana diskusija Govornog programa KC Rex pod nazivom Umetniči rad u ideološkim i političkim okolnostima. Učesnici razgovora su pozorišni reditelj i performer Uroš Jovanović, umetnica i aktivistkinja iz Grupe za konceptualnu politiku Branka Ćurčić i kustoskinja, teoretičarka i istoričarka umetnosti Jelena Vesić, a moderiraće ga Tanja Marković i Nebojša Milikić.

 

U petak, 29. decembra, od 12 do 17 sati, Beograđani će imati priliku da nakon mnogo godina još jednom pogledaju delove najznačajnijih, najpopularnijih i najposećenijih Rex-ovih izložbi: Art vrt, Komšije, Beograđani, VlasTITO iskustvo. Postavku će pratiti neformalni razgovori nekadašnjih i sadašnjih saradnika s publikom o kulturnom i socijalnom životu Beograda.

 

U okviru čuvenog Ženskog dana radionica Smeh joga koju vodi Nataša Lukuć održaće se u subotu, 30. decembra od 15 do 18 sati, dok će filmski festival Slobodna Zona istog dana imati priliku i da se simbolično oprosti od prostora koji mu je matična kuća i u kome je nastao pre 13 godina. Od 19.30h biće prikazan dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja koji prati prvi rok događaj u poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta – koncert ex-yu grupe Laibach u Severnoj Koreji.

 

Više informacija o programu "Javno pakovanje" dostupno je OVDE.

foto: Promo

Svi programi su besplatni, izuzev Pesničenja za koje će karta koštati 100 dinara i predstave Fedra za koju će se ulaz naplaćivati 400 dinara. Za koncerte Bez buke i Ring Ring potrebno je preuzeti besplatne karte svakog radnog dana od 10 do 17 sati, kao i na dan koncerata do 20 sati.

makonda-tracker