izložba

5x5x5 u galeriji New Moment

0

Izložba 5x5x5 otvorena je u galeriji New Moment (Hilandarska 14) u organizaciji umetničke grupe C–4

foto: Aleksandar Todorović
foto: Aleksandar Todorović

Grupna izložba 5x5x5 obeležava petogodišnji jubilej postojanja umetničke grupe C-4. Na izložbi učestuju članovi Grupe Aleksandar Todorović, Aleksandar V. Branković, Marko Stajić, Mihael Milunović, Milan Nenezić i Miloš Đorđević, koji su se predstavili sa po 5 radova minijaturnog formata - 5x5 cm.

 

foto: Miloš Đorđević

Radovi nisu tematski uslovljeni, ali su ostali u domenu angažovane umetnosti što je inače polje delovanja grupe. Izbor formata je svojevrstan izazov, ali ne zato što pomenutim umetnicima nije osoben u radu. Minijatura svakako ne predstavlja umanjeno izdanje umetnikovog uobičajenog formata izražavanja. Minijatura je suptilan tihi glas i kao takva podjednako pruža mogućnost javnog govora, samo na jedan sofisticiraniji način. Umetnici ovim malim iskorakom u minijaturu žele da ispitaju mogućnost i kapacitet takvog vida izražavanja shodno temama kojima se bave, a koje zbog pozora zahtevaju veći mentalni, fizički, medijumski i medijski prostor.

 

foto: Mihael Milunović

Umetnička grupa C-4 postoji od 2012. godine i deluje kao neprofitno udruženje koje čine šestorica umetnika: Aleksandar Todorović, Aleksandar V. Branković, Marko Stajić, Mihael Milunović, Milan Nenezić i Miloš Đorđević.

 

foto: Aleksandar Branković

Ciljevi delovanja grupe u oblasti kulturno-umetničkog rada su: afirmacija umetnika i umetnosti, poboljšanje položaja umetnika i kreativnih stvaralaca, promocija kulturnih vrednosti, stvaranje okruženja za integraciju mladih u sferu kulture i umetnosti, zalaganje za slobodu izražavanja, multikulturalnost i slobodno informisanje.

makonda-tracker