Raznolikost, za sjajnu atmosferu

Otvorena izložba najboljih fotografija: Press photo Srbija - 12 godina zaredom

0

Ukoliko ste sinoć prolazili Makedonskom ulicom, mogli ste da primetite veliku gužvu ispred Doma omladine. Povod okupljanja ovolikog broja ljudi je bio svečano zatvaranje petog festivala fotografije Vizualizator, otvaranjem izložbe najboljih fotografija u okviru konkursa Press photo Srbija 2017! Muzika, piće, dobro raspoloženje posetilaca kao i raznolikost izloženih fotografija ono je što je upriličilo sinoćnu sjajnu atmosferu.

foto: Željko Jovanović
foto: Željko Jovanović

Zvezdan Mančić, osnivač festivala Vizualizator, je kraćim govorom poželeo dobrodošlicu svim okupljenima, nakon čega je otvorio izložbu uručivanjem nagrada. Glavnu nagradu za ovogodišnji "Press photo Srbija" dobio je Mitar Mitrović za fotografiju pod nazivom "Kupanje". Mitar je na nesvakidašnji način uhvatio momenat kupanja sirijskih migranata u Beogradu prošlogodišnje hladne zime.

 

Saša Preradović je pobedio u kategoriji "Okolina", Željko Sinobad u kategoriji "Okolina reportaža", zatim Mitar Mitrović u kategoriji "Vesti", kao i Miloš Bičanski u kategoriji "Vesti reportaža", dok je Irfan Ličina dobio nagradu u kategoriji "Život", a Igor Čoko u kategoriji "Život reportaža".

 

1 / 5 Foto: Željko Jovanović

 

Sastav ovogodišnjeg žirija činili su Marko Đurica (predsednik žirija i fotograf Reutersa), Dalibor Danilović (fotograf magazina Glorija), Ken Kobre (profesor foto-žurnalizma sa Univerziteta San Franciska), fotograf Sanja Knežević i Predrag Uzelac (profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu).

 

"Press Photo Srbija" održava se devetnaestu godinu zaredom, sa ciljem afirmacije i razvoja foto-novinarstva u Srbiji. Visoki umetnički i profesionalni standardi, pored ključne uloge etike u fotografskoj i srodnim profesionalnim zajednicama, nalaze se u fokusu projekta. Izložba otkriva nove tendencije u foto-žurnalizmu, aktuelne događaje - izbegličku krizu i druga socijalna pitanja prepoznatljiva široj javnosti, prezentovana kroz najbolje radove srpskih fotografa.

 

Izložba fotografija će biti otvorena za sve posetioce do srede, 6. decembra.

makonda-tracker