Impresivno

Duša od stakla Jelene Milošević Jovanović: Omaž stvaralaštvu, ljubavi i vezi sa Zoranom Jovanovićem Dobrotinom (FOTO)

0

Posle dužeg boravka u inostranstvu u Beogradu ponovo izlaže slikarka i dizajnerka Jelena Milošević Jovanović. U Domu vojske Srbije 5. decembra 2017. godine biće otvorena njena izložba pod nazivom "Duša od stakla - snaga poteza". Impresivni komadi stakla, od kojih se većina prvi put pojavljuje pred beogradskom publikom biće izloženi u Velikoj galeriji Doma vojske.

foto: Promo
foto: Promo

Jedan mali segment izložbe je njen omaž stvaralaštvu, ljubavi i njenoj vezi sa velikim srpskim slikarem Zoranom Jovanovićem Dobrotinom.

 

Koncept izložbe zasnovan je na ideji postojanja i stvaralaštva dva umetnika pod jednim krovom, u jednom ateljeu, na ideji prepletaja nežne ženske energije pretvorene u zlatnu ili srebrnu nit na staklu i snažne muške energije, utisnute u poteze četki i boja na platnu, sa peskom i svetlucavim prahom kao igrom najtananijih osećanja. Dva umetnika, dva senzibiliteta, dve energije, a jedna ljubav! Ljubav prema stvaralaštvu, prema lepoti, prema otkrivanju novih ideja, ljubav jednog prema drugom – jing i jang!

 

Izloženi eksponati Jelene Milošević Jovanović su dozne, svećnjaci, boce, čaše, veličanstvena lampa-piramida od 150 cm i dva paravana od stakla oslikani u nekoliko nijansi zlatne, bronzane i srebrne niti, rađeni u vizantijskoj tehnici. Kuriozitet izložbe su ručno duvana staklena jaja, kao radovanje večitom Vaskrsu života, stvaranja i ljubavi. Kroz prepletaje ovih niti, igrom svetlosti posmatrači se uvode u čarobni svet umetnice. Iskonski duboko povezana sa korenima svog postojanja, veliki poštovalac naše tradicije, naših vezova, nošnji, vinjeta sa starih crkvenih knjiga, naše istorije; umetnica je našla inspiraciju za svoje stvaralaštvo, koje je kroz niz godina prikazivala, kako kod nas, tako i širom sveta.

foto: Promo

Izložbu upotpunjuje par odabranih platna njenog supruga Zorana Jovanovića Dobrotina, koja su nastala tokom njihovog zajedničkog života i rada i samim tim se prožimaju ideje, odslikavaju osećanja i misli. Slike Zorana Jovanovića Dobrotina rađene kombinovanom tehnikom odišu velikom erotskom energijom, ali i skrivenom nežnošću muškarca koji je osetio tananost najnežnijih osećanja.

Mi smo dva tela, a jedna duša. Nekada je tanana i prozračna kao staklo, prefinjena u svom izrazu i slici, a nekada je snažna, eruptivna, nabijena nekom iskonskom, erotskom, snažnom energijom, oživljenom u potezu, u crtežu, u koloritu boje. Uvek bismo stvarali uz tihu muziku, svako u svom kutku ateljea, ušuškanog u smiraju Starog Sajmišta.

 

U pojedinim trenucima, čuli bismo muziku, ispratili njen ritam i ostavili svoje četke i boje, prateći svoj nerv, opijeni trenutkom, veseli, prepustili bismo se igri, voleći tog trenutka ceo svet, uživajući u strasti, voleći jedno drugo.

 

Svesni lepote doživljenog trenutka, neponovljive, lucidne i detinjaste igre, koja bi nam postala još jedna nova inspiracija, preneli bismo ove trenutke na svoja dela", rekla je umetnica o tim tako posebnim trenucima i dodala: "muzika nam je bila kao emulzija boji, prelivala je naša stakla i platna nekom posebnom energijom, izvlačila iz nas sve tuge i davala nadu."

foto: Promo

Jelena Milošević Jovanović, slikarka, dizajnerka i ikonopisac, rođena je u Beogradu, gde i danas živi i radi. Poseduje urođeni osećaj za lepotu i harmoniju, razvijan u porodici od ranog detinjstva, a kasnije i na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu, kao i u mnogim slikarskim školama, tokom mnogobrojnih studentskih putovanja širom Evrope, SAD-a i Afrike. U svojoj bogatoj karijeri Jelena se trudi da dosegne lepotu umetničkog izraza ne samo u svojim slikama, oslikanim predmetima i modi, već i u dizajnu enterijera mnogobrojnih objekata.

 

Imala je značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji kao i u SAD-u, Italiji, Austriji, Grčkoj, Južnoj Africi i na Kipru, gde je takođe organizovala izložbe drugih jugoslovenskih slikara. Izdvajamo njenu izložbu "Vrtovi stakla" u Etnografskom muzeju u Beogradu 2002. godine, kao i izložbe u inostranstvu: u galeriji "Kennedy", u okviru Hellenic American Union Cultural Center, u Atini, kao i brojne izložbe u prestižnim galerijama, hotelima i na univerzitetu u Johanesburgu i Pretoriji, gde je živela par godina.

 

Mnoge poznate ličnosti, kao što su Princ Albert od Monaka, gospodin Nelson Mandela, gospodin i gospođa Klinton, Opra Vinfri i gospođa Madlena Cepter poseduju u svojim kolekcijama Jelenine radove. Po povratku u Beograd Jelena je našla vremena da se više posveti svojoj staroj ljubavi – slikanju pravoslavnih ikona, koje je izučila na Akademiji SPC za konzervaciju. Jelena Milošević je poznata po učešću na mnogobrojnim likovni kolonijama i humanitarnim izložbama.

foto: Promo

Zoran Jovanović Dobrotin, slikar, grafičar i ex librista i dugogodišnji redovni profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini rođen je na Kosovu, u selu Dobrotin, koji je dodao kao sufiks svom imenu. Kao pedagog doprineo je formiranju niza generacija, a kao umetnik ostvario je obiman opus i prisutnost na sceni, stekavši brojna priznanja, među kojima i zaista zasluženu nagradu Oktobarskog salona '79. godine, i nagradu Jesenje izložbe ULUS-a za slikarstvo '97. godine. Njegova dela se nalaze u brojnim privatnim i kolekcijama muzeja moderne umetnosti širom sveta. Preminuo je 2016. godine u Beogradu.

makonda-tracker