preporuka

Akt viđen očima dvadeset srpskih autora

0

Sutra 30.11. sa početkom u 19 časova se otvara izložba "Akt fotografija" u Robnoj kući Beograd (Terazije 15-23, II sprat).

foto: Milan Živković
foto: Milan Živković

Po prvi put, okupljeni na istom mestu u okviru festivala VIZUALIZATOR, naći će se radovi dvadeset autora iz Srbije, koji imaju jednu zajedničku komponentu – tema njihovog fotografskog i umetničkog stvaralaštva je akt.

Kroz istoriju slikarske umetnosti ljudsko telo, a posebno žensko telo, je služilo kao večita inspiracija slikarima. Još tokom devetnaestog veka, sa razvojem tehnologije, došlo je do pojave novog medija koji je tada predstavljao apsolutnu senzaciju i revoluciju u vizuelnom prikazu – došlo je do pojave fotografije. Kako je obnaženo ljudsko telo bilo vekovima slikarska inspiracija, na isti način su i fotografi njime intrigirani, uprkos činjenici da su opšta moralna načela u prvim decenijma prošlog veka nalagala da je takav vid umetničke ekspresije svojevrsni tabu.

Danas, iz perspektive generalne civilizacijske progresije, pre svega širenja vidika i promene moralnih načela možemo sa ponosom da zaključimo da je forma akt fotografije jedno savršeno umetničko stvaralaštvo.

Upravo to će posetioci VIZUALIZATOR festivala u Robnoj kući Beograd na Terazijama imati priliku da vide.

 

Autori su: Anđela Verkić; Božidar Čolak; Dejan Dizdar; Dušan Knežević; Ivica Ivanović; Ljiljana Stojanović; Milena Milenković; Saša Preradović; Slaviša Zeka Stanković; Tibor Arva; Vladan Aleksić; Zdenko Frangez; Zoran Ilić; Bojan Petrović; Igor Mađinca; Maja Popović; Milan Živković; Nenad Marjanović i Ognjen Topalović.

makonda-tracker