konferencija

Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi

0

U nedelju, 26.11. od 15 časova u Press Centru UNS-a, Knez Mihajlova 6/III održava se konferencija s temom "Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi"

foto: Promo
foto: Promo

 

Cilj konferencije je prevazilaženje problema nastalih kršenjem autorskih prava, etičkih normi u foto-novinarstvu i velikog nepoznavanja ove problematike od strane medija. Cilj se postiže uključivanjem medijskih radnika, udruženja novinara, urednika i vlasnika medija, fotografskih organizacija i Saveta za štampu u ciklus razgovora i diskusija na tribinama.

 

Teme:

 

- pritužbe Savetu za štampu za neetičku upotrebu fotograifje u medijima, kršenje pretpostavke nevinosti i Zakona o zaštiti privatnosti;

 

- Na koji način kršenje autorskih prava fotografa šteti javnom informisanju

 

- Na koji način se mora promeniti stav medija prema pretostavci nevinosti; najveću štetu trpe građani čije su fotografije objavljene, kao i njihova porodica i okolina

 

- Rad na Etičkom kodeksu fotografa Srbije;

 

Ukazivanje na postojeći Kodeks novinara Srbije: Potreba za poštovanjem privatnosti, tretman privatnih zapisa i fotografija objavljenih na društvenim mrežama, tretman arhivskih fotografija, poštovanje autorstva.

 

Cilj konferencije je da edukuje učesnike na koji način mogu koristiti autorske materijale, a da ne dođu u situaciju da budu tuženi, kako da poštuju etička načela i da sarađuju sa građanima u procesu informisanja, jer je sam proces upravo njima namenjem i oni bi trebalo da imaju najveću korist od toga.

 

Na konferenciji će govoriti:

 

Ken Kobre, SAD - prof. sa državnog Univerziteta u San Francisku, autor najprodavanije i svetski priznate knjige "Phtotojournalism - The Professionals' Approach", koja je doživela 7. izdanje. Govoriće o dobrim primerima u praksi, poštovanju etike u foto-žurnalizmu

Petar Jeremić, Savet za štampu, Zvezdan Mančić, Centar za razvoj fotografije, Dragan Babović iz Foto Saveza Srbije, Denislav Stojčev koordinator bugarskog nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju u medjima BG Press Photo, moderator tribine je novinarka Ljubica Gojgić.

makonda-tracker