predstavljeno 38 remek dela

U prisustvu brojnih poznatih ličnosti: Princeza Jelisaveta otvorila izložbu „Od čika Paje“ u Domu Jevrema Grujića

0

U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, otvorena je izložba najvećeg srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom „Od čika Paje“. Izložba će trajati do 4. marta.

foto: Promo
foto: Promo

Neka nejasna želja da postanem slikar i izradim žive slike rodila se u meni pre nego što sam naučio da pišem i čitam. A ta želja rasla je sa mnom dok, najposle, nisam uvideo da moram početi sa crtanjem. To je bio početak moje umetničke karijere, a crkva je bila moj prvi učitelj… -  Paja Jovanović


Na izložbi je predstavljeno 38 remek dela od kojih su neka prvi put prikazana našoj javnosti. Dela koja su izložena čine mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti grđanske klase, srpskih i autrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.

 

Izložbu je otvorila princeza Jelisaveta Karađorđević.

 

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i tri privatne kolekcije.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbom „Od čika Paje“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, odaje počast velikanu našeg slikarstva, velikom patrioti i kosmopoloiti, a pre svega velikom prijatelju ovog doma.

1 / 9 Foto: Promo

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova, sa vođenim turama i video predavanjem prof. dr Igora Borozana na svakih sat vremena.


Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića i Petra Lubarde.

makonda-tracker