nova zbirka pesama

Da ništa priznao ne bih: Boris Pingović poezijom protiv tužne slike sveta

0

Promocija zbirke pesama Borisa Pingovića „Da ništa priznao ne bih“, 6. novembra na Sceni „Raša Plaović“

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Promocija zbirke pesama „Da ništa priznao ne bih“, čiji je autor glumac Narodnog pozorišta Boris Pingović, biće održana 6. novembra u 12 časova na Sceni „Raša Plaović“.


Pingovićeva najnovija, druga po redu, zbirka pesama, odražava jednu pomalo tužnu sliku sveta, ali ona se nadvladava diskretnim humorom, samoironijom, a ponekad i groteskom.


Čitajući ove stihove, čitalac počinje da razume i oseća zapitanost lirskog subjekta nad fatumom prolaznosti i njegovu nesnađenost i inhibiranost usled te neminovnosti.


Uprkos tome, ovi stihovi oslobođeni su svake patetičnosti, a nagovešteni bol se parodičnim slikama preobražava u vedar odnos prema životu.


U ovoj zbirci, koju je objavila izdavačka kuća „Plato“ u okviru biblioteke „Posebna izdanja“, Pingović uspešno razvija savremeni pesnički izraz koji je svojim ritmom, metrom i jezikom oslonjen na najlepšu tradiciju naše poezije, a koji svojim motivskim slojevima i stilskim sklopom, odražava stanje modernog sveta.


Pingović je diplomirao glumu 1994. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a najveći broj uloga odigrao je u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje mu je i matična Kuća.
Prvu zbirku pesama „Čubrina 3a“, objavio je 2013. godine.
Objavljivao je poeziju u kljiževnim časopisima i dnevnim listovima.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker