otkri, zapamti, deli

Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine u Jugoslovenskoj kinoteci

0

Uvodno izlaganje pred projekciju filma „Subotom uveče” imaće upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

foto: Promo
foto: Promo

Jugoslovenska kinoteka obeležiće Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine, 27. oktobar, besplatnim projekcijama 26. oktobra u Muzeju kinoteke i 27. oktobra u Svečanoj sali zdanja u Uzun Mirkovoj ulici.

foto: Promo

„UNESKO je 2005. godine proglasio 27. oktobar za Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine da bi ukazao na ugroženost te vrste nasleđa i na potrebu da se u njegovo očuvanje aktivno uključe sve nadležne ustanove, čemu je Jugoslovenska kinoteka u potpunosti posvećena”, ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

foto: Promo

U Svečanoj sali Kinoteke 27. oktobra u 18 sati na programu je igrani film „Subotom uveče” (1957) našeg značajnog reditelja Vladimira Pogačića, i to šezdeset godina od premijernog prikazivanja tog prvog domaćeg omnibus filma.

 

„Vladimir Pogačić bio je direktor Jugoslovenske kinoteke od 1954. do 1981. godine. Uz izuzetne zasluge za očuvanje filmske baštine na ovim prostorima, imao je i veliki međunarodni ugled u stručnim krugovima i bio dugogodišnji predsednik Svetske federacije filmskih arhiva”, podseća Pantelić.

foto: Promo

Uvodno izlaganje pred projekciju filma „Subotom uveče” imaće upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

 

Dan ranije u sali u Kosovskoj ulici, uz izlaganje stručnog saradnika Arhiva, istoričara filma Božidara Marjanovića, na programu će biti filmovi producenata Svetozara Botorića i Đoke Bogdanovića, ali i Kinematografske sekcije srpske vojske, kao i neki filmovi nepoznatih autora snimljeni od 1913. do 1934. godine.

 

Za projekcije od 17 i od 19 sati, u okviru programa „Dokumentarni četvrtak”, odabrano je 11 kratkometražnih ostvarenja, među kojima i „Beograd po zimi”, „Dolazak regruta”, „Proslava 1600 godina Milanskog edikta u Nišu”, „Solunski proces” i „Scene iz života kralja Aleksandra” u režiji Mihaila Mihailovića.

 

Zatim će u Muzeju kinoteke, u 21 sat, biti prikazan igrani film „Buđenje pacova” (1967) Živojina Žike Pavlovića, značajno delo srpske filmske baštine koje beleži 50 godina od nastanka.

 

„Svetski dan audio-vizuelne baštine ove godine proslavlja se pod sloganom Discover, remember and share. Dakle, Otkrij, zapamti i deli, što je, naravno, i moto Jugoslovenske kinoteke i svih ostalih svetskih filmskih arhiva i kinoteka”, zaključuje Pantelić.

makonda-tracker