Od 3. do 6. novembra

Pionir digitalne fotografije Seb Janijak u Beogradu (FOTO)

0

Seb Janijak se smatra pionirom digitalne fotografije i izumiteljem digital matte painting tehnike. Beogradskoj publici predstaviće nekoliko fotografija velikih formata, iz dve različite serije ("Mimesis" i "Naomi"), kombinaciju prirode, strategiju adaptacije kroz imitaciju i božanstvo u formi srebrnog kiborga, bića iz druge dimenzije.

foto: Promo, Seb Janiak
foto: Promo, Seb Janiak

Seb Janijak započeo je karijeru sa čuvenim dizajnerom Filipom Starkom, a na svetskoj umetničkoj sceni ostavio je ozbiljan trag radeći sa velikim zvezdama iz sveta mode, dizajna i muzike. Njegov rad je mnogo puta nagrađivan, a sigurno svi pamte spotove Dženet Džekson ("Together again"), Robija Vilijamsa ("Rude Box"), Daft Pank ("Burnin"), Metod Men ("Judgement Day"), MC Solar ("Obsolete"), Nine Hagen ("In my world"), Boba Sinklera ("Darlin"), Lifelike ("Discopolis")... koje je osmislio i režirao upravo on!

 

Serija "Mimesis" broji 22 fotografije rađene u periodu od 2012. do 2014. godine, prvi put izložene na Sajmu Fotografije u Šangaju (Photo Shanghai Art fair), septembra 2015. Ova serija je nagrađena na IPA Lucy Award 2015 u kategoriji primenjene umetnosti.

 

Sa druge strane, serija "Naomi" rađena u periodu od 1994. do 2011. godine. Fotografija iz ove serije dobila je nagradu u kategoriji najbolja naslovna strana u SAD u Njujorku (Naomi Campbell portrait). Fotografije iz ove serije se takođe nalaze i u knjizi NAOMI (New Book from Taschen).

 

Seb je rođen je 60-tih godina u Parizu, gde i danas živi i radi. Postavio je nove parametre u istraživanju, ograničavajući se na tehnike analogne fotografije, kao što su dupla ekspozicija, superimpozicija (preklapanje) i fotomontaža, inspirisan začetnicima fotografije kao što su Henri Peč Robinson, Edvard Baldus, Oskar Gustav Rejlanderen ili Legrej, zato što ova prva generacija fotografa želi da dokaže da je fotografija, kao i slika, sama po sebi umetnička forma. Prvu izložbu o ciklusima u vremenu, pod nazivom "Uchrony" imao je 1991. godine.

 

Janijak je izlagao širom sveta - u značajnim galerijama u Parizu, zatim Basel / Miami Art Fair, Berlin Art Fair, FIAC, Metropolitan Museum Photography / London / Los Angeles / Milan, kao i širom sveta, Pariz, Minhen, Tokio, Milano, London, Los Anđeles, Hamburg, Barselona, Majami, Berlin, Njujork, Singapur, Hong Kong, Šangaj... Ostavio je trag u muzičkoj industriji radeći sa imenima kao što su Dženet Džekson, Robi Vilijams, Daft Pank, Metod Men, MC Solar, Nina Hagen, Bob Sinkler, Lifelike... Ostale su zapamćene i njegove kampanje za Žan Pol Gotje (sa Filipom Starkom), Živanši, Pako Raban (Ultra Violet), Loreal (sa Bijonse), Kolistar, Jamamoto, Najki, Samsung, Micubiši (Colt)... Veoma tražen od strane časopisa kao što su Vog Pariz, Harper’s Bazar Njujork... uradio je i dosta naslovnih strana sa top modelima i zvezdama kao što su Naomi Kembel, Nadja Auerman, Dženet Džekson, Džilijan Anderson, TLC, Metod Men, Daft Pank, Matijas Šmit, Fil Beng...

 

Njegovu vrtoglav uspon u karijeri zaustavila je teška bolest koja ga je ograničila da nastavi istim intenzitetom, a na njegov dalji rad uticao je potom i gubitak bliske osobe što njegov umetnički izraz okreće prirodi. Tada prestaje da radi sa klijentima, već stvara samo dela koja postaju deo umetničkih kolekcija, privatnih kolekcionara i muzeja.

 

1 / 4 Foto: Promo, Seb Janiak

 

Najprestižnije narade:

 

2015 Lucy Award Fondation, NY (za seriju Mimesis)


2014 MIFA Art Photography Award, Moscow


2001 Druga nagrada za najbolju naslovnu stranu u SAD u Njujorku (portret Naomi Kembel)


1999-2000 Life Magazine Price – nagrada za najbolju fotografiju na svetu


1997 Najbolja naslovna strana časopisa Photo

makonda-tracker