svečanost

Proglašene nagrade 51. BITEFa NAGRADE: Grand Prix za predstavu Olimp- u slavu kulta tragedije, prestava od 24 sata

0

Predstavom Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga na Velikoj sceni Narodnog pozorišta završen je 51. Bitef održan pod sloganom Epic Trip od 22. do 30. septembra.

foto: Promo
foto: Promo

Od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival, 24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp koja je svečano otvorila festival i ništa manje glamoroznih predstava Biblija, prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati, u glavnoj selekciji mogla da pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.

Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu: Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u beogradskom restoranu Papalada.

Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini prema odluci žirija pripala je predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja Amir Reza Kuhestanija.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, u ime onih koji su Bitef podržali saopštio je nagradu publike. Prema odluci publike predstava Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata osvojila je 4,73 procenata glasova publike.

Prilikom proglašenja nagrade Šaper je izjavio:

“Ovogodišnje “Epsko putovanje“ još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti. “

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike; Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike; Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu, za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Žiri, gosti Bitefa, novinari i Bitef tim uživali su u svečanoj atmosferi zatvaranja 51. Bitef festivala uz funky zvuke Soul Kitchen benda i atmosferi domaćina kluba Papalada.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Bitefu se ove godine pridružio sponzor festivala I&F McCann grupa. Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija, IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale i mnogi drugi.

makonda-tracker