od 22. septembra do 21. oktobra

Paralelne linije ukazuju na ograničenosti ljudskog oka: Lazar Sakan produžuva život prohujalim stilovima (FOTO)

0

New Moment galerija predstavila je novu izložbu „Success” jedinstvenu po svom sadržaju, ali i autorskom dvojcu koji čine Đile Marković, slikar i ključna figura beogradske andergraund scene, i Lazar Sakan, vlasnik galerije New Moment.

foto: Promo
foto: Promo

Izložba obuhvata ukupno šest radova povezanih mantrom uspeha a osmišljena je, i kreirana u hodu, zajedničkim radom Srđana Đileta Markovića i Lazara Sakana.

 

Kreiranje dela počelo je slikom gitariste „No success“ sa paralelnim linijama i prisećanjem na početke op art pravca, čijim se najvećim predstavnicima smatraju Vazareli i Bridžit Rajli.

foto: Promo

Op art slika je dokument ograničenosti ljudske percepcije koji karakterišu naglašene geometrizacije i optičke iluzije. Paralelne linije uvek igraju pred očima i, na neki način, ukazuju na ograničenosti ljudskog oka. Ključni momenat kreiranja ovih dela bila je ideja da se spoje starinski op art i figure koje su svojevrsni derivat andergraund stripova šezdesetih. „To su dva paralelna pokreta koji nisu imali veze jedan s drugim, ali nam je palo na pamet - zašto ih ne bismo spojili i dali više života prohujalim stilovima?“ – rekao je Đile Marković o nastanku izložbe.

foto: Promo

„Sve izložene slike su nastale ove godine. Izložba je nastajala u hodu, ideja je bila da krenemo od jedne slike, pa da vidimo kako će ona da utiče na sve druge. Igra slučaja je bila da se meni svidela slika Gitariste i od nje je sve počelo. Za pet meseci bile su gotove i ostale slike iz serije „Success”, a „Mantra” nekako sublimira celu izložbu”, izjavio je Lazar Sakan povodom nove izložbe u galeriji New Moment.

foto: Promo

Izložbu „Success“ svi zainteresovani mogu pogledati u New Moment galeriji (Hilandarska 14) od 22. septembra do 21. oktobra, svakog dana od 10:00h do 18:00h.

makonda-tracker