Umetnost

Festival italijanskog filma otvorio Paolo Djenoveze

0

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu, kulturno udruženje Excellence od 16. do 24. septembra organizuje “VIII Film Fashion Festival” festival italijanskog filma u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Italijanskim ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT).

foto: Antonio Ahel
foto: Antonio Ahel

Jedan od ciljeva je uspostavljanje bliže saradnje Italije i Srbije. Tim povodom u Ambasadi Republike Italije u Beogradu održano je predstavljanje festivala i novih mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje. Na konferenciji su govorili: Nj.E. Ambasador Republike Italije, Đuzepe Manco; Paolo Đenoveze, reditelj; Rolando Ravelo, glumac i scenarista; umetnička direktorka festivala italijanskog fima, Gabrijela Karluči i Mаrjаn Vujović, uprаvnik Muzejа Jugoslovenske kinoteke.

 

Sve filmske projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu a prateći program sačinjavaju: izložba instalacija “Poređenja” u saradnji sa Glorijom Porčela, Galerija “Ka d’Oro” Rim – Majami – Njujork koju su priredili Alesija Karlino i Marko Gavrilović, kao i postavka haljina visoke mode “Gattinoni / Todorović”. Dva modna dizajnera iz Srbije i Italije, Giljemo Marioto za kuću Gatinoni i Igor Todorović, predstavljaju svoje kreacije kojima se može diviti kao slikama ili skulpturama.

Gost festivala je proslavljeni italijanski reditelj Paolo Đenoveze, čiji je film „Potpuni stranci“ otvorio festival. “Zadovoljan sam što je moj film videla publika u 50 zemalja u svetu, a u 35 država tražili su prava za rimejk ostvarenja i to je primer kako italijanski fim može da se izveze u svet”, rekao je Đenoveze.

 

Umetnički direktor festivala, Gabrijela Karluči, predstavila je prateći program: "Instalacije i modne kreacije dveju modnih kuća Gatinoni i Todorović postavljene su u Jugoslovenskoj kinoteci, ali i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije među kojima su: Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Frojeli, Mikaela Latancio i Paolo Radi", izjavila je Karluči.

Događaju u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je i naš glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, glumac Dejan Lutkić i brojni predstavnici srpske i italijanske filmske industrije koji imaju ugovorene poslovne sastanke i obilaske lokacija za snimanja filmova širom Beograda.

1 / 5 Foto: Antonio Ahel
makonda-tracker