helsinki

Pozorište lutaka Pinokio oduševio građane Finske: Predstava Maks Metalik izvedena na Međunarodnom lutkarskom festivalu (FOTO)

0

Magičnom predstavom "Hullu", Blick theatra iz Francuske koja je srušila sve dosadašnje limite u lutkarsjoj animaciji, otvoren je Međunarodni lutkarski festival, SAMPO 017, Helsinki, 29.avgusta 2017.

foto: Promo
foto: Promo

Četiri glumca, animatora, vrhunskom tehnikom izvođenja učinili su magiju, da nam je izgledalo da ih ima preko dvadeset.


Festival lutkarskih pozorišta SAMPO traje do sutra, 5.septembra 2017. Učestvije 15 predstava iz šest zemalja: Finska, Slovenija, Češka, Island, Srbija i Francuska.

 

Drugog dana na programu je bila predstava " Leonardovi leteći majmuni" u produkciji organizatora Festivala, Pozoriste Sampo. Autor priče i reditelj je Bojan Barić. Na sceni su dva muzičara, Suzan Aho i Ivo Barić koji je i animator. Uz zvuke harmonike, flaute, gitare, trube i perkusija pratili smo lutke koje su letele, plovile pod morem, vozile se bornim kolima, helikopterom. I sve bez reči, sa ubedljivom pričom o neograničenom ljudskom talentu i misteriji života.

 

Ono što ostavlja utisak na naše predstavnike je što se u predstavi u kojoj je veoma dominantna muzika mogla čuti i tema iz naše baštine:Svilen konac.

''Maks Metalik'', predstavnik Pozorista lutaka Pinokio, prošetao je istog dana ulicama Helsinkija, prošao kroz Esplenade park sa svojih 5 metara visine, 300 kg težak noseći deci Helsinkija poruku prijateljstva.

 

Njega su pozdravljali prolaznici, a sa nekima se i sam pozdravljao. Ispred Espo bine ga je sacekao Saša Obradovic ambasador Srbije u Finskoj i na visokom državnom nivou Katarini Metsalampi, predsednici Saveza pionira Finske predao je poruku.

 

foto: Promo


Predstava ''Maks Metalik'' odigrana je trećeg dana festivala. U Espo parku na Espo pozornici svirao je UMO, veliki džez orkestar koji je pratio Maksovo odrastanje i zaljubljivanje. Ljiljana Živić, Jovan Popović, Goran Popović, Voja Savić, Željka Mandić i Zorana Milošaković-Tasić su učinili da najveća lutka na svetu, Maks Metalik oduševi brojne građane Helsinkija i turiste koji su preplavili glavni grad Finske.

makonda-tracker