icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

stari srpski običaji

Počela je strasna nedelja: Zašto žene na Veliki četvrtak obavezno moraju da zapale sveću

Podeli:

  • 144
Pred nama je Uskrs, a nedelja pre ovog velikog hrišćanskog praznika poznata je kao strasna nedelja tokom koje se strogo praznuje i posti.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Po crkvenom predanju, naziv velika ova sedmica je dobila zbog toga što je u ovoj nedelji Isus Hristos učinio velika dela.

Isus je uništio smrt, pobedio greh i skinuo prokletstvo sa ljudskog roda, čime mu je otvorio put ka raju. Naziv "strasna", ova nedelja je dobila, jer su u ovim danima pojačane molitve, bdenja, kao i post.

Interesantno je da ovaj naziv potiče još iz toga što se, prema narodnom predanju, u istočnoj Srbiji i Leskovačkoj Moravi u ovoj nedelji, supružnici suzdržavaju od bračnih obaveza.

Na Kosovu postoji naziv i strašna nedelja, jer se farbaju uskršnja jaja od kojih se prvo zove strašnik. Ono je značajno, jer po narodnom verovanju, može da odagna strah i razbije gradonosne oblake. Ova nedelja je radna i u njoj se vrše velike pripreme za najveći praznik, Uskrs, kada se ništa ne radi.

Stara srpska tradicija: Zavaliti utorak i Velika sreda uz samo malo vode i kafe...

Veliki četvrtak

Ovaj dan je u potpunosti posvećen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice. Verovalo se da će lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne. Takođe su rađene obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala mleko.

Na ovaj dan, žene odlaze na reku gde pale sveće, koje pričvršćuju na malim daskama, i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih.

Sve tajne Velike subote: Zašto se crvena boja najviše koristi pri oslikavanju uskršnjih jaja?

Veliki petak

Na ovaj dan, prema jevanđelju, desilo se veliko stradanje Isusa Hrista. Ovo stradanje se naziva još i iskupnina, jer je Isus time iskupio ljudske grehe.

Veliki petak se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan, i danas, farbamo uskršnja jaja, ali postoji i niz običajnih radnji.

Jedan od običaja je da se stočnoj hrani doda crveno jaje, kako bi stoka napredovala. U nekim krajevima, na ovaj dan, se ide u lov na rakove, dok se negde love zečevi za čiju se krv smatra da ima delotvornu moć kod nerotkinja.

U banatskim selima bio je običaj da se u crkvama čuva Hristov grob. Uglavnom su to radili muškarci koji su završili vojsku, a smenjivali su se sve do Uskrsa.

Inicijalizacija u toku...