raj za nos

Kako da sami napravite osveživač koji miriše na praznike? Spoj pomorandže, bora i cimeta će se useliti u svaki kutak

0

Ako volite sve one prelepe mirise koji se osećaju tokom spremanja prazničnih pikanterija onda će vam se i ova ideja dopasti

DOMAĆI OSVEŽIVAČ ZA PROSTOR URADI SAM
DOMAĆI OSVEŽIVAČ ZA PROSTOR URADI SAM foto: Shutterstock / Okrasiuk

Ukoliko želite da vam dom miriše sveže, a da ne dajete silne pare na cveće, sveće, osveživače onda je vreme da razmislite o tome da sami napravite osveživač i to baš onakav kakav vi volite.

 

Na Internetu postoji veliki broj ideja, a mi smo odabrali nekoliko, koje su savršene čak i za porodice koje imaju malu decu i ljubimce. 

 

Nema bojazni da će se opeći, a vazduh će biti čist, mirisan i bez veštačkih dodataka u njemu. 

Stilista i majstor uređenja enterijera Erik Kenet Stalberg podelio je svoje tajne za praznične (i vizuelno lepe) mirisne trikove.

 

Sveže grančice sa jelke

 

Najjednostavniji, a ujedno i najprepoznatljiviji praznični miris može doći direktno sa prodavca jelki. Ne libite se: uzmite grančice i otpatke sa jelke i ponesite ih kući. Često prodavci imaju čak i kutije pune otpada za uzimanje, samo pitajte. Možete ih i vezati mašnom i okačiti po kući, baš kao venac i vrlo brzo će vaš dom zamirisati na svež šumski vazduh.

Lonac sa začinima na tihoj vatri

 

- Pre nego što gosti stignu, mali  lonac sa vodom stavite na šporet i zagrejte vodu do ključanja, potom smanjite na vrlo slabu temperaturu, stavite u njega cimet, limun, pomorandžu ili neko slično voće, koje volite. Dobar izbor je i ruzmarin - objašnjava Stalberg, pa dodaje:

 

- Para ispuni ceo dom, a možete koristiti bilo šta što imate pri ruci da napravite različite mirisne kombinacije!

POMORANDŽE I CIMET SU SAVRŠENE ZA PRAVLJENJE  OSVEŽIVAČA
POMORANDŽE I CIMET SU SAVRŠENE ZA PRAVLJENJE OSVEŽIVAČAfoto: Dean Drobot/Shutterstock

Samo pazite da voda ne ključa prejako, dovoljno je lagano mešanje da miris izađe.

 

Narandže sa začinima u činiji

 

Ovaj trik je i dekoracija i prirodni parfem.

 

- Klasična tradicija po Marti Stjuart je elegantna činija na stalku punjena narandžama probodenim karanfilićima i anisom - kaže stilista. Možete koristiti i sveže i suve narandže – prve traju nekoliko nedelja, a suve gotovo neograničeno. Još jedna prednost, cela porodica može učestvovati u pravljenju.

Šišarke sa eteričnim uljem

 

Slično narandžama u činiji, male ili srednje šišarke u posudi po izboru odlična su sezonska dekoracija koju možete pretvoriti i u mirisni dodatak. Dovoljno je da nekoliko kapi prazničnog eteričnog ulja nanesete u jezgro šišarke i svaki put kada prođete pored njih, prostorija će lagano mirisati na prazničnu radost.

 

Bonus video:

Praznčni dani 

 

makonda-tracker