Tamni i zasićeni tonovi mogu vizuelno smanjiti prostor, dok svetle, neutralne i zemljane nijanse pomažu da kuhinja deluje prostrano i prijatno.
Kada hoćemo da osvežimo kuhinju, najčešće pažnju posvećujemo velikim stavkama, elementima, radnim površinama i novim aparatima. Ipak, boja zidova je podjednako važna.
Pogrešna nijansa može "okrenuti" prostor protiv vas i učiniti da deluje skučenije i zatvorenije. Tamni tonovi apsorbuju svetlost, a jake, zasićene boje mogu vizuelno preopteretiti prostor.
Upravo su boje te koje mogu uništiti sav trud uložen u stvaranje prijatne atmosfere.
Da biste izbegli zamke poslušajte savet dizajnera o bojama koje bi trebalo izbegavati u kuhinji, ali i predloge alternativa koje odmah vizuelno "otvaraju" prostor.
1. Tamno ugljen-siva
Najtamnije sive nijanse u kuhinji često deluju "teško".
- Iako elegantne, apsorbuju svetlost i mogu stvoriti osećaj zatvorenog, teškog prostora - kaže Daglas Koner, dizajner enterijera i ekspert za uređenje doma u Universal Windows Direct.
Dizajner Robi Mejnard se slaže: - Ugljen-siva često deluje dosadno i „teško“ u kuhinji, posebno ako želite da prostor bude svetao. Bolje su svetlije, toplije neutralne nijanse.
2. Tamno plava (najtamnija)
Tamno plava je klasik, ali u kuhinji može brzo delovati zagušujuće.
- Zidovi deluju kao da se skupljaju, naročito kada nema prirodnog svetla - objašnjava Koner. Gilberto Rodrigez dodaje: - Tamno plavi zidovi često skreću pažnju sa elemenata i radnih površina koje želite da istaknete.“
Alternativa: bebi plava, koja reflektuje svetlost i vizuelno otvara prostor.
3. Tamno crvena
Burgundi i slične tamne crvene nijanse mogu biti stilizovane, ali u kuhinji brzo preplave prostor.
- Često dobijamo zahteve za burgundi bojom, ali ona čini kuhinju zatvorenijom - kaže Rodrigez. Čak i svetlije crvene nijanse imaju sličan efekat – dramatične su, ali gutaju svetlost.
4. Čokoladno braon
Topla i udobna, ali u manjoj kuhinji može brzo postati klaustrofobična.
- Tamno, bogato braon je prijatno, ali može biti gušeće bez svetlih naglasaka ili puno svetla - objašnjava Koner.
Rodrigez predlaže svetlije, zemljane tonove: žalfija zelena, terakota ili plava boja jaja robina – donose toplinu, ali i osećaj prostranosti.
5. Šumsko zelena
Iako deluje prirodno i smirujuće, u manjoj kuhinji određene nijanse zelene mogu "progutati“ prostor.
- Šumsko ili tamno lovačko zeleno može vizuelno zatvoriti prostor - kaže Koner. Iako dodaje dubinu, težina ovih tonova često "guta“ svetlost.
6. Ljubičasta – patlidžan / tamna šljiva
Trenutno trendi, ali teško se uklapa u kuhinju.
- Tamni tonovi poput patlidžana smanjuju refleksiju svetla i mogu stvoriti klaustrofobičan efekat - napominje Koner. - Ako se koriste na svim zidovima ili elementima, prostor deluje skučen.
Bolje ih je koristiti samo u detaljima, a ne kao osnovu.
7. Crna
Modernog i elegantnog izgleda, ali apsorbuje gotovo svu svetlost.
- Crni zidovi ili elementi mogu ozbiljno uticati na osećaj prostora kada se preteruje - upozorava Koner. Bez dovoljno prirodnog svetla i svetlih detalja, mala kuhinja će delovati još zatvorenije.
Bonus video:
Tradicionalna kuhinja




