Kako da se rešite miševa u svom domu? 9 načina da ih oterate zauvek + recepti za rastvore koje NE PODNOSE

0

Iako ste ljubazan domaćin, sigurni smo da pojedinim gostima ne želite da delite prostor, a to su definitivno pacovi i miševi.

 

9 načina da se oterate miševe iz svog doma
9 načina da se oterate miševe iz svog doma foto: Shutterstock / torook

Osim što oštećuju vaš dom, miševi prenose bolesti i mogu ugroziti zdravlje vaše porodice. Ipak, postoje načini da se ovih dosadnih nepoželjnih gostiju rešite brzo i jednostavno.

 

Ovo su neki od saveta koji mogu da vam pomognu da vaš dom postane i ostane mesto gde miševi više nikada nogicom neće kročiti.

 

U ovom postu ćemo podeliti nekoliko naših najboljih saveta i pomoći vam da pronađete najbolji način da se rešite miševa u svom domu.

 

 

Šta privlači miševe u moj dom?

 

Iako su miševi dobri u stvaranju domova u divljini, oni takođe rado uđu u topli dom ako im se ukaže prilika. Evo tri glavne stvari koje privlače miševe unutra:

 

1. Sklonište

 

Kako se vreme hladi i nastupa zima, miševi ulaze u domove, tražeći sklonište i toplinu. Zahvaljujući svom malom telu, mogu da prođu kroz prostore od ¼ inča.

 

2. Hrana

 

Miševima su potrebni dosledni izvori hrane da bi ostali živi. To znači da će napraviti kućicu na bilo kojem mestu gde mogu pronaći dovoljno hrane da prežive.

 

3. Materijal koji im je pogodan za pravljenje gnezda

 

Miševi prave gnezda da bi se kotili i odgajali svoje bebe. Oni više vole mekane materijale kao što su iseckani papir i pamuk, ali će takođe koristiti dlaku kućnih ljubimaca, izolaciju i sve ostalo na šta mogu da uhvate svoje šape.

 

Kako se rešiti miševa u kući?
Kako se rešiti miševa u kući?foto: Shutterstock / Elena M. Tarasova

 

Kako da znate da li u vašem domu ima miševa?

 

Dok su miševi sićušna stvorenja, tragovi koje ostavljaju za sobom obično su uočljivi.

 

Ovo su znaci da su se uselili u vaš dom:

 

Tragovi grickanja ili ogrebotine na policama i oko ambalaže za hranu. Takođe možete primetiti ogrebotine na podnim pločama ili oko podnih obloga.

 

Mrvice ili ostaci hrane na policama, u ostavi ili na neobičnim mestima – poput sredine poda.

 

Mišji izmet, koji izgleda kao male, duguljaste kuglice siguran su pokazatelj da u kući imate miša. Oni se mogu naći u hodnicima za miševe, ispod lavaboa, na leđima ormarića ili u uglovima soba. Koristite baterijsku lampu da biste lakše uočili izmet.

 

 

Zvukovi poput grebanja ili škripe u zidovima noću.

 

Čudno ponašanje kućnog ljubimca kao što je lajanje i grebanje ili šapanje po ili ispod uređaja. Ovo može ukazivati na to da su vaši ljubimci svesni infestacije štetočina.

 

Kako se otarasiti miševa u svom domu?

 

Evo nekoliko humanih, ali efikasnih saveta:

 

1. Uklonite sve izvore hrane

 

Miševima su potrebne samo male količine hrane svaki dan. Da biste ih se rešili u svom domu, uklonite stvari koje vole da jedu. Čuvajte sve žitarice, hranu za kućne ljubimce i drugu suvu robu u staklenim ili metalnim posudama, koje čuvaju hranu jer miševi ne mogu da ih žvaću.

 

 

Uklonite hranu da se miševi ne bi skupljali
Uklonite hranu da se miševi ne bi skupljali foto: Shutterstock / Landshark1

Da biste izbegli privlačenje miševa na svoje imanje, zatvorite sve potencijalne izvore hrane u kante za zaštitu od neovlašćenog pristupa, izbegavajte da ostavljate hranu za kućne ljubimce na duže periode i odmah očistite sve prosute i nerede.

 

2. Oslobodite se materijala za gnežđenje

 

Uverite se da miševi neće pronaći mekane materijale za gnežđenje tako što ćete svu tkaninu, prostirke i ćebad odložiti u plastične posude za odlaganje. Imajte na umu da će miševi takođe žvakati karton, papir ili laganu plastiku da bi napravili gnezda, tako da je pametno brzo odložiti recikliranje vašeg domaćinstva.

 

Pored toga, obratite pažnju na spoljašnjost svog doma. Uklonite lišće i grane drveća oko kuće i održavajte unutrašnjost i spoljašnjost svog doma urednim i bez smeća.

 

3. Zapečatite ulazne tačke

 

Kako temperatura pada, miševi će pokušati da se probiju unutra. Blokirajte njihov ulazak korišćenjem zaptivača ili izolacije za vremenske uslove da zapečatite sitne rupe u temeljima, sporednim površinama i vratima.

 

Pokrijte rupe lepljivom trakom i gurnite čeličnu vunu u otvore za ventilaciju da biste sprečili ulazak bez ograničavanja protoka vazduha. Miševi ne mogu da žvaću čeličnu vunu i prirodno će odvratiti glodare.


4. Koristite prirodni repelent za miševe

 

Miševi imaju jak miris i to možete iskoristiti u svoju korist da ih se rešite. Isprobajte ove prirodne opcije protiv miševa:

 

Pitate se koji će miris držati miševe podalje? Isprobajte neku od sledećih opcija:

 

Poprskajte mesta gde idu miševi sprejevima čiji miris ne vole
Poprskajte mesta gde idu miševi sprejevima čiji miris ne vole foto: Shuttestock / torook

 

Jabukovača i voda

 

Napravite mešavinu jabukovog sirćeta i vode. Stavite ga u bocu sa raspršivačem i poprskajte ga po obodu vaše kuće, kao iu svim unutrašnjim pristupnim tačkama.

 

Rastvor ljute paprike

 

Pomešajte ljuspice čilija, narezane habaneros paprike, sapun za suđe i vodu da biste napravili začinjeni sprej koji će odvratiti miševe. Poprskajte smešu svuda gde ste primetili aktivnost miša. Iako ova mešavina nije otrovna za ljude i kućne ljubimce, može da iritira oči, nos i usta, tako da izbegavajte odeću, nameštaj i bilo koje mesto gde ljudi ili kućni ljubimci često dolaze.

 

5. Uzmite mačku

Mačke su neke od najefikasnijih sredstava za odvraćanje miševa. Ako možete da usvojite mačku kako biste smanjili populaciju miševa, uradite to. Ako živite na mestu koje ne dozvoljava mačke, pronađite prijatelja koji ga ima i postavite kade sa iskorišćenim posipom za mačke na ulazima u svoj dom. Miševi će napustiti prostorije nakon što osete mirisa mačjeg urina.

 

Uzmite mačku, ona je najbolja zaštita od miševa
Uzmite mačku, ona je najbolja zaštita od miševa foto: Shutterstock / Sergey Zaykov

 

Alternativno, idite u prodavnicu i kupite malo čistog amonijaka. Amonijak miriše na urin predatora i odvraćaće miševe. Ostavite pamučne kuglice natopljene amonijakom na mestima na kojima miševi vole da posećuju.


6. Koristite eterična ulja

 

Eterična ulja jakog mirisa, kao što su ulje od peperminta i karanfilića, mogu odbiti miševe.

 

Za najbolje rezultate, namočite pamučne kuglice u eterično ulje po vašem izboru i stavite ih na mesta na kojima ste primetili aktivnost miša - kao što su fioke, ormarići i ispod sudopera.

 

Iako miris neće eliminisati miševe, može biti efikasno sredstvo odvraćanja kada se kombinuje sa drugim metodama.

Zamka za miša
Zamka za miša foto: Shutterstock / Africa Studio

 

Sa konvencionalnim metodama

 

Ako želite da koristite konvencionalni pristup da se rešite miševa, ove metode su opcija:

 

7. Zamke

 

Zamka je najbrži način da se rešite miševa. Dok žive zamke hvataju miševe i omogućavaju vam da ih oslobodite, druge zamke ubijaju miševe pri kontaktu.

Klasične drvene zamke su adekvatne za laku infestaciju miševa, dok su zamke za mamce i zamke za višestruko hvatanje idealne za veće populacije miševa. Zamke se mogu zamamiti puterom od kikirikija, slaninom ili suvim voćem.


8. Kutije sa otrovom

 

Stanice za mamac su zapečaćeni paketi koji sadrže otrovno brašno ili pelete namenjene ubijanju miševa. Ovi paketi su zapečaćeni u plastiku, papir, celofan ili drugi materijal koji miševi mogu lako da žvaću. Kada miševi pojedu ovaj mamac, umiru.

 

 

Ovo nije human način da se rešite glodara, pa ga ne preporučujemo, kao ni bilo koji drugi vid rešavanja ovog problema koji podrazumeva ubijanje miševa.

 

9. Komercijalni repelenti

 

Iako postoji izbor prirodnih repelenata koji su dostupni za odvraćanje miševa, takođe se mogu koristi i profesionalne repelente za teške infestacije.


10. Stručne službe

 

Ukoliko vam ništa od ovoga ne pođe za rukom, tu su specijalne službe koje se bave deratizacijom, dezinsekcijom i dezinfekcijom prostora. Možete im se obratiti i oni će uz određenu nadoknadu očistiti vaš dom od neželjenih glodara.

 

Miševi i pacovi se mogu pojaviti i u gradovima, a kako je to bilo jednom prilikom u Beogradu pogledajte u videu koji sledi:

 

Bonus video:

 

 

makonda-tracker