miran san

Ako imate PROBLEMA sa SPAVANJEM, uradite OVO: Spavaća soba će postati mali RAJ

0

Mrkli mrak je idealan za dobar i kvalitetan san. Na taj način podržavate svoj bioritam i prirodan ciklus spavanja i buđenja, provodeći dane na prirodnom svetlu i noći u mrklom mraku

foto: Shutterstock/jafara
foto: Shutterstock/jafara

San je najvažnija stvar kada je zdravlje u pitanju. Zbog toga bi trebalo da se fokusirate na zdrav i miran san, odnosno kvalitet spavanja koji sa sobom nosi mnoge benefite.

 

Zbog toga je mnogo važno gde spavamo. Naše okruženje ima nenormalno veliki uticaj na kvalitet sna. Od odgovarajuće boje zida, posteljine, osvetljenja ili nedostatka istog, do ostalih faktora koji vam pomažu ili odmažu da bolje spavate.

 

Evo koji elementi su neophodni da biste spavali kao beba:

 

1.Odgovarajuća boja zida

 

Razmislite o farbanju zidova vaše spavaće sobe bojom koja će pomoći kvalitetnom i mirnom snu. Boje imaju psihološke efekte, i dok neke mogu izazvati osećaj smirenosti, druge mogu biti preterano stimulativne. Dokazano je da su idealne boje za spavaću sobu plava, zelena i žuta.

 

2. Zamračena prostorija

 

Mrkli mrak je idealan za dobar i kvalitetan san. Na taj način podržavate svoj bioritam i prirodan ciklus spavanja i buđenja, provodeći dane na prirodnom svetlu i noći u mrklom mraku, Zavese za potpuno zamračenje ili roletne mogu vam pomoći u ovome.

 

Žena, Profil, Prozor, Pogled
foto: Profimedia

3. Temperatura bi trebalo da bude na granici sa hladnim

 

Temperatura vašeg okruženja za spavanje je ključni faktor za dobar san. kako je naša temperatura tokom noći generalno niska, ako vam je soba previše topla (ili previše hladna), to može poremetiti san. Idealna temperatura za spavanje je jedva nešto viša od 18 stepeni C.

 

4. Posteljina od priodnih materijala

 

Čaršavi i jastučnice od prirodnih materijala idealni su zaprijatan i miran noćni san. Pamučna, posteljina od bambusa, svile i lana su generalno najbolji za suzbijanje vlage i održavanje prijatnosti tokom noći.

 

spavaća soba, krevet, posteljina
foto: Profimedia

 

5. Odgovarajući jastuci

 

Vodite računa o obliku, debljini i o tome koliko je jastuk tvrd kada birate jastuk. Važno je da koristite onaj koji podržava položaj vašeg vrata i odgovara položaju za spavanje.

 

Jastuk, Krevet, Spavanje, San
foto: Vadym Drobot / Alamy Archive: Alamy Profimedia

 

6. Idealan dušek

 

Udobnost vašeg dušeka utiče na kvalitet vašeg sna, a vaš položaj za spavanje određuje idealnu čvrstinu dušeka za vas, pa obavezno istražite pre kupovine.

 

Beli čaj, Čaj
foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

 

7. Razmotrite odgovarajući čaj pred spavanje

 

Umirujući noćni čaj mogao bi biti sastojak koji nedostaje vašem receptu za idealan san. To mogu biti nana, kamilica, matičnjak, ili različite mešavine biljaka.

 

makonda-tracker