ne preporučuje se

Često ih pravimo: 4 greške koje morate izbeći pri uređenju SPAVAĆE SOBE

0

Spavaća soba treba biti naša oaza udobnosti, ali često napravimo greške koje dizajneri enterijera i arhitekte savetuju da na vreme izbegnemo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nije retkost da pri uređenju doma ponavljamo greške zbog kojih, umesto komfora i topline, prostorija deluje neudobno i odiše hladnoćom. Nekada su hladni tonovi i te kako poželjni, ali, zapravo, prilikom uređenja spavaće sobe bi bolje bilo to izbeći.

 

 

Spavaća soba treba, na prvi pogled, da bude oaza udobnosti, što ne čudi, s obzirom na to da tu spavamo i provodimo možda čak i najviše vremena. Nije stvar samo u aktivnosti koju imamo u prostorijama: dobar san je ključan za zdravlje.

 

Kako da se budite opušteni i dobre volje?

Izbegnite sledeće greške.

 

  • Loš dušek

 

Treba imati na umu da je bolje uložiti u dobar dušek nego u sve ostalo u spavaćoj sobi. Na neudobnom dušeku se budite "izlomljeni", teško je i zaspati na njemu, prevrćemo se, a onda smo ujutru loše volje. Ne samo to, rizikujemo i zdravstvene probleme, a to je sve što treba izbeći investiranjem u kvalitetan dušek.

 

  • Gomila jastuka

 

Sem ako to baš ne želite iz nekog razloga, mnoštvo jastuka mogu samo stvoriti loš utisak, tvrdi njujorška dizajnerka Kara Vudhaus. Gomila jastuka je nepotrebna barijera za vas da se na brzinu uvučete ispod jorgana, a i čini da  nameštanje kreveta izgleda prenaporno. Ona preporučuje da se držite jastuka za spavanje i eventualno jednog para dekorativnih jastuka. Sve preko toga za nju je previše.

 

Spavaća soba
foto: Shutterstock

 

  • Preglomazan nameštaj

 

Dizajneri enterijera ne preporučuju preglomazan nameštaj u spavaćoj sobi, već ističu da "jedu" prostor. Iako preveliki kreveti deluju udobno i poželjno, arhitekta Beri Goralnik tvrdi da nijednom "odraslom paru nije potrebno" baš toliko. Preporuka je da jedan komad nameštaja u sobi ima dvostruku funkciju.

 

  • Hladnoća

 

Igrajte se bojama, jer su one izuzetno važne za naše raspoloženje. Mada mnogi preferiraju hladnije tonove, preporučuje se u spavaću sobu uvrstite tople tonove, poput crvene ili narandžaste. Ukoliko niste ljubitelj takvih boja, valjalo bi birati i nijanse koje sadrže toplije podtonove.

 

 

makonda-tracker