mala pomoć kad su vrućine

BEZ BRIGE, MOŽETE I BEZ KLIMA UREĐAJA: 3 odlična saveta kako da očas posla RASHLADITE prostoriju!

0

Ništa nije gore od spavanja u sobi u kojoj je nesnosno vruće pre važnog sastanka ili dana do kog vam je naročito stalo. Niko ne želi da se probudi umoran, a vrućina nas upravo tako iznuri.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Kao što znamo, stručnjaci preporučuju da nam spavaća soba bude ohlađena na 16 do 18 stepeni. Ipak, leti se moramo pomiriti da će ipak biti nešto toplija, ali ne tako topla da to remeti naš san.

 

 

2 ventilatora za klima-efekat

 

Stručnjaci preporučuju da napravimo 'dvostruki vetar' u svojoj sobi, kojim ćemo topli vazduh izbaciti iz prostorije i propustiti hladniji. Kao prvo, po danu zatvorite sve prozore i vrata i spustite sve roletne. Tako ćete sprečiti da sunce udara u prozore i dodatno zagreva sobu. Noću sve prozore otvorite i uz prozor stavite ventilator - i to tako da je okrenut i duva prema spolja. Oteraćete napolje topao vazduh.

 

Drugi ventilator stavite uz drugi prozor (ili uz prvi ventilator ako soba nema dva prozora). Drugi ventilator okrenite prema unutra da vrti hladniji vazduh od spolja prema vama.

 

Dodajte malo leda

 

Korisno je staviti posudu s ledom ispred ventilatora koji duva prema unutra i tako napraviti 'sam svoj majstor klimu'. Kad vazduh prelazi preko leda, led ga hladi i vrti osvežavajuće hladniji vazduh po sobi.

 

Još je bolje zalediti plastičnu bocu vode i staviti je ispred ventilatora pokrivenu vlažnom krpom. Vetrić koji će doći do vas od ventilatora bit će hladniji od leda iz boce i soba će se po noći prirodno ohladiti.

 

foto: Profimedia

 

Drugi (skriveni) pomagači

 

Ako vam hlađenje prostora nije dovoljno, postoje trikovi koji uopšte ne traže da imate ventilator. Preko leta nemojte nipošto upotrebljavati čaršave koji nisu 100 posto pamučni. Izbegavajte previše kofeina, alkohola ili teške hrane pre spavanja. Ako imate termofor za hladne dane, leti ga možete napuniti hladnom vodom i staviti na telo da vas prirodno hladi. Pre spavanja istuširajte se tek malo mlakom, gotovo hladnom vodom da ohladite telo. Takođe, ako je nesnosno vruće, možete se pokriti peškirom koji ste umočili u hladnu vodu i dobro ocedili. Od topline tela voda će isparavati, a vi ćete se fino hladiti.

 

 

makonda-tracker