Servirajte mališanima kvalitetne obroke

Letnja svežina sačuvana u teglici

0
Roditelji znaju da se navike u ishrani stiču upravo u prvim godinama života. Želeći da svojim mališanima serviraju kvalitetne obroke, njihovu ishranu kreiraju kombinujući voće, povrće, žitarice, mlečne proizvode, meso, ribu.
foto: Promo
foto: Promo

Najlakše je leti. Tada se pijace šarene. Sve je sveže. Tako i izgleda, tako i miriše. Proleće i leto ne samo da podrazumevaju odličan izbor namirnica na pijacama, nego su i godišnja doba kada odlazak u ovu vrstu kupovine ne predstavlja mučan zadatak.

 

Servirajmo tokom zime svežinu leta i sezonsko voće

 

Šta se dešava tokom kasne jeseni i tokom zime? Voće i povrće definitivno nije „ubrano juče“, ne miriše ni na baštu, ni na svežinu.. Tada se pitamo kako je skladišteno, gde je bilo do dolaska na pijacu, pod kojim uslovima.. Jureći za najboljim za svoje mališane, poneki roditelji i dalje idu u dnevnu nabavku kako u markete, tako i na pijace.

 

Dragi roditelji, opustite se. Tokom zime možete da napravite nedeljni meni i pomoću njega organizujete i nabavku namirnica. Ukoliko spadate u praktične osobe, vi imate i voće i povrće u svom zamrzivaču. Najbolje čuvanje vitamina i minerala iz voća i povrća je smrzavanje, upravo neposredno nakon branja, odnosno dolaska sa pijace gledano u gradskim uslovima. Sem praktične strane, da su vam namirnice na dohvat ruke, prednost ove vrste konzervisanja hrane je to što se zaustavljaju svi biološki i hemijski procesi, kao i delovanje štetnih mikororganizama unutar namirnica. Ali i ovim namirnicama tek sledi, u pripremi obroka za mališane, termička obrada kada se gube neki vitamini i minerali.

 

Ukoliko nemate pun zamrzivač, a želeli biste da preskočite odlazak na pijacu po vetrovitom danu, kakvih je bilo pregršt u poslednje vreme, uvek je dobar izbor za mališane i obrok iz teglice nekog od renomiranih proizvođača. Ove kašice se spremaju upravo od namirnica koje se neposredno nakon branja stavljaju u proces proizvodnje, te se gubitak vitamina i minerala dodatno smanjuje. Ovu vrstu zaliha preporučujemo za sva godišnja doba, naročito tokom kratkih, hladnih zimskih dana. Vaše dete voli kajsiju ili šljivu? Ponudite mu to i tokom zime. Leti je praktično da ih ubacimo u torbu i krenemo napolje, te ručak ili užinu obavimo u parku, a zimi su nam one spas od izlaska u nabavku. Ova vrsta obroka je idelana i za putovanja, i letnja i zimska.

 

foto: Profimedia

Lino voćna kašica Jabuka i keks namenjena je odojčadi sa napunjenih šest meseci. Deo je palete koju čine Lino voćne kašice sa 8 različitih ukusa, koje su hranljive i lako varljive, blagog i prijatnog ukusa sa visokim procentom voća kontrolisanog porekla i kvaliteta, bez dodatnih zaslađivača, šećera, glutena, konzervansa, boja i aroma. Kompanija Podravka je u saradnji sa pedijatrima i nutricionistima razvila kašice koje su napravljene u skladu sa najsavremenijim tehnološkim postupkom i po ispitanim receptima koji osiguravaju nutritivnu vrednost i poseduju sertifikate koji to i potvrđuju. Velika prednost Lino voćnih kašica je i u tome što se nalaze u staklenim, sterilnim, čašicama i zgodne su za upotrebu, pa se mogu dati u svakom trenutku, naročito po hladnom i vetrovitom danu, kada ne želite da sa svojim mališanom krećete put nabavke. Ostanite u svom toplom domu, ušuškani i sa svojim mališanom organizujte zabavu na podu dnevne sobe, a iskorišćene teglice možete da dekorišete u prazničnom duhu i od njih da napravite simpatične svećnjake.

makonda-tracker