roditeljske muke

Majke protiv vaspitačica: Otvoreno pismo jedne mame izazvalo buru na internetu

0
Pre izvesnog vremena, vaspitačica Ana Sarić otkrila je, po svom iskustvu, kakvih sve roditelja ima, a jedna majka odlučila je da joj odgovori.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Naime, kada se na u medijima pojavio tekst o vaspitačici koja je ošamarila jednog malog polaznika vrtića, vaspitačica Ana Sarić je na Fejsbuku istakla drugu stranu priče - iz ugla vaspitača.

 

Ipak, i ona je dobila odgovor, i to u vidu otvorenog pisma koje je na svom blogu objavila mama Biljana Kotur, pod naslovom "Dve strane medalje".

 

Ispovest zbog koje su se sve majke obrušile na nju: Nije svrha roditeljstva da detetu budem rob

 

Draga Ana!

 

Obradovalo me je Vaše obraćanje javnosti. Obradovala me je činjenica da je jedna mlada osoba ustala da kaže šta ima i skrene pažnju na neke pojave u našem društvu. Volela bih da Vaš primer "povuče nogu".

 

Moram prvo da Vam iznesem vlastito iskustvo. Kada je došlo vreme da moj sin krene u jaslice, a tada je bilo baš dosta dece čije sam majke poznavala, počela sam da slušam monstruozne priče. Nisam mogla da verujem da tako nešto postoji. Ni sada ne verujem, ali ih i dalje slušam. Pa, hajde, da prvo tu priču javno demistifikujemo. Hajde da javno kažemo šta je istina. Zbog naše dece i vas.

 

A priča glasi: vaspitačice namerno prave promaju ( koja je izgleda kod nas najrasprostranjenija pojava) ili, bolje reći, uslove da se deca razbole, da bi imale što manje posla. Je l' tako da je priča strašna? A čula sam je bar pedeset puta od osoba koje ne poznaju jedna drugu i pričaju o različitim vrtićima.
'Ajmo sad da pokrenemo javnu raspravu, sa stručnim licima, da li je to tačno. I sa roditeljima koji su prisustvovali takvim situacijama.

 

Mama uzvraća udarac urnebesnim pismom: Dragi mužu, ostavljam te samog s decom... Srećno!

 

A možda je razlog takvog stanja što vaspitačice dozvoljavaju da "mrtvo bolesna" deca ostaju u vrtiću kako bi "majke sedele kod kuće". Kako Vi znate da te majke sede kod kuće, kada je kod nas sasvim normalna pojava da u zvaničnim dokumentima stoji da je majka nezaposlena, a radi na crno, ili čisti po kućama, ili... a niko neće da joj da papir da radi. I onda vi dovodite u situaciju desetak drugih roditelja da uzimaju bolovanje i time možda ugroze i svoj posao (jer kod nas se bolovanje ne tumači sa zdravstvenog aspekta).

 

makonda-tracker