KORISNI SAVETI

Kako očevi treba da se uključe u školovanje dece?

0
straživanja pokazuju da se očevi sa nižom stručnom spremom manje uključuju u obrazovanje dece, dok deca očeva sa akademskim obrazovanjem pokazuju bolje rezultate u školi.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia


Roditelji, vodeći se svojim iskustvom, za svoju dece najčešće žele bolje obrazovanje u odnosu na ono koje sami imaju. Iako je ranije uključivanje roditelja u obrazovanje dece značilo značajno angažovanje majki, u poslednje vreme mnoga istraživanja su pokazala da je uloga očeva u ovom procesu veoma velika. 





Istraživanje koje je sprovedeno u Mičigenu pokazalo je da deca, naročito dečaci, imaju veće akademsko dostignuće kada su očevi bili više uključeni u pružanju primarne nege





Zna se i da je očeva uloga ključna ukoliko roditelji žele da njihovo dete bude dobar čitalac, da lako ovlada ovom veštinom i ima dobre čitalačke navike. Ovo se u najvećem stepenu gradi angažovanjem očeva kroz čitanje priča pred spavanje. Očeva uloga je od ranije bila prepoznata kao uloga onoga ko obezbeđuje sredstva za život. 





Na taj način je društveni život dece stabilniji, sa manje nasilja, zavisnosti ili druge vrste patologije. Deca sa pozitivnim uticajem oca uspešno će se boriti sa izazovima u školi, imaće zdravije odnose sa vršnjacima i drugim odraslim osobama.
makonda-tracker