slažete li se?

SAVETI PSIHOLOGA SA HARVARDA: Ovih 5 metoda primenjuju roditelji koji imaju lepo vaspitanu decu

0

Pred roditeljima nikada nije lako da vaspitavaju i odgajaju decu, a psiholozi sa Harvarda pripremili su 5 metoda ključnih za odgajanje deteta.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Budite njihov uzor

 

Iako niko nije savršen, nije loše imati na umu da deca upijaju informacije poput sunđera. Štaviše, tokom godina u kojima se oblikuju, deca svoje roditelje doživljavaju kao uzor. Stoga, da bi lepo vaspitali dete, roditelji prvenstveno moraju biti dobri prema sebi. Ipak, upozoravaju stručnjaci s Harvarda, biti uzor ne znači da moramo biti savršeni ili znati sve odgovore. To znači da se treba hvatati u koštac sa svojim manama, priznavati greške, slušati decu i povezivati svoje vrednosti s njihovim načinom razumevanja sveta.

2. Naučite decu empatiji

 

Dok decu pokušavaju da nauče kako da ostvare interakciju sa svetom, roditeljima je teško da percipiraju kako deca uopšte vide svet. Deca imaju iste emocije i osećanja poput odraslih, ali ih ipak još nisu spremni izraziti. Kada se mališani uče da koriste empatiju, zapravo im se pokazuje kako da brinu o drugim ljudima. Stručnjaci s Harvarda savetuju roditeljima da empatiju prvenstveno pokažu svojoj deci kako bi ona naučila da je potrebno iskazivati i drugim ljudima.

 

foto: Shutterstock

 

3. Pokažite im da je briga o drugima važna

 

Kao odrasli ljudi ponekad moramo najviše brinuti o sebi. Ipak, brinuti o drugim ljudima važan je aspekt života kojim možemo naučiti decu kako da pristupe drugim ljudima. Uz navođenje i praksu odraslih, i deca u ranijoj dobi mogu naučiti da razviju veštine i hrabrost kako bi mogli intervenisati u situacijama kada su drugi omalovažavani.

4. Pomozite im da procesuiraju svoje emocije

 

Ljutnja ili frustracija emocije su koja deca teško shvataju. Stoga, kada se uzrujaju, potrebna im je pomoć da se nose sa svojim osećanjima. Ona deca koja to ne nauče često će reagovati udaranjem, bacanjem stvari ili vrištanjem. Psiholozi s Harvarda upozoravaju kako u trenucima ljutnje decu treba naučiti da je u redu imati neprijatna osećanja, a onda ih treba naučiti kako se nositi s takvim osećanjima i kako da ih naposletku otpuste.

 

5. Pohvalite ih

 

Vrednost pomno biranih, pažljivih reči ne može se proceniti. Dosledne pohvale ključne su u odgoju dece. Dobrota dolazi iz prakse, a praksa zahteva doslednost. Kada dete uradi nešto dobro, bilo bi dobro da to prepoznate i priznate mu za to zaslugu. Hvalite ih za njihovu dobrotu tako da znaju da su na dobrom putu. Ovu divnu naviku možete slobodno primeniti i na drugima.

 

 

makonda-tracker