pažljivo sa decom

OSLUŠKUJTE ČEGA SE PRIBOJAVAJU VAŠI MALIŠANI: Pomozite detetu da pobedi svoje najveće strahove!

0

Deca su jako osetljiva, u zavisnosti i od uzrasta, ali svako se boji nečega, a na vama je da otkrijete kako da pomognete svojim klincima.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Deca imaju strahove: od onih od čudovišta, pa do prirodnih katastrofa. Kako odrastaju, tako se i strahovi menjaju. Mogu se pojaviti nasumično ili kao reakcija na svakodnevne događaje.

 

Ovo su najveći dečiji strahovi:

 

Od 0 do 6 meseci:

 

Odojče može pokazati strah kada čuje glasan zvuk, pod uslovom da je za njega iznenadan i neočekivan. Alarmantno može biti i kada odojče ne vidi i ne čuje majku i oseti da je samo u prostoriji.

 

Od 7 do 12 meseci:

 

U ovom periodu je izražena stidljivost, kao i strah od nepoznatih ljudi. To sugeriše da se mozak deteta dovoljno razvija da može da razazna nepoznate ljude.

 

1 godina

 

Odvajanje od roditelja je glavni strah u ovom periodu i ne napušta dete do njegove 6 godine. Dete se takođe može da ima strah i od buke kao na primer, puštanja vode u toaletu.

 

2 godina

 

Deca u ovim godinama se plaše velikih životinja, kao i velikih objekata uopšetno. Strah od mraka se razvija u ovim godinama i može predstavljati prepreku da dete ode na vreme na spavanje.

 

Od 3 do 4 godine

 

Zbog razvoja mašte, deca ovog uzrasta imaju sposobnost da zamisle da se nešto loše može desiti njima ili drugim ljudima. Snovi postaju življi, sanjaju o čudovištima ili drugim zastrašujućim stvarima. Boje se životinja, osoba pod maskama, a neretko im je potrebna zaštita tokom noći.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker