zastrašujuće

Da li MOMO igrica navodi decu na samoubistvo? Evo kako se igra! (VIDEO)

0

Deca su sve više izložena razližitim internet opasnostima

deca na internetu
deca na internetufoto: Profimedia

 

Devojčica koja je stara samo 12 godina, navodno je izvršila samoubistvo nakon igre, prenosi Stil.

 

Igricu Momo upoređuju s "Plavim kitom", viralnim izazovom zbog kojeg je umrlo mnogo tinejdžera. Momo je dosada, koliko je poznato, kriv za smrt 12-godišnje devojčice u Argentini. Ova devojčica se ubila u dvorištu svoje kuće u Ingeniero Maschwitzu, a istraga je pokazala da se ubila zbog Momoa, viralne igre koja je, verovatno, počela u Japanu, a sve se odvija kao izazov na WhatsApp aplikaciji

 

Navodno, deca koja se povežu sa MOMO profilom na WhatsApp aplikaciji, a spominju se i Facebook i druge društvene mreže, bivaju zasuta strašnim slikama i porukama, uz zahteve da izvršavaju sulude stvari, kako bi pobedili i ostali što duže u MOMO izazovu.

 

Takođe, navodno su postojali WhatsApp brojevi, putem kojih je deci nuđeno da komuniciraju sa MOMO izazovom, ali ispostavlja se da ti WhatsApp brojevi nisu korišćeni za izazov, nego su, prema tvrdnjama sajber stručnjaka, korišćeni isključivo za "pecanje" nespretnih korisnika i krađu njihovih ličnih podataka.

 

Brojevi, koji nisu otkriveni, nemaju veze sa MOMO izazovom, osim što su za profilnu sliku korišćene slike iskrivljenog, jezivog lica devojčice sa buljavim očima.

 

ŠTA JE MOMO

 

MOMO je lik devojčice zastrašujućeg, uznemirujućeg izgleda, s veoma krupnim očima, neprirodno iskeženih usana, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umetnika Midorija Hajašija.

 

Proverili smo MOMO naloge kod nas na WhatsApp aplikaciji i nismo uspeli da pronađemo nijedan takav broj u trenutku pisanja teksta (15. avgust). Takođe, broj putem WhatsApp-a, ako bi zaista bila u pitanju igra, morao bi nasumično da kontaktira korisnike, jer ne postoji mogućnost da bilo ko zna, koji nalog je povezan sa detetom, a koji ne.

 

Prema pojedinim medijima, posebno indijskim, gde je tzv. MOMO izazov sad najaktuelnija tema, tako nešto nikad i nije postojalo, a navodni WhatsApp MOMO profili iz Meksika, Japana i Perua su ekspresno ugašeni, odmah nakon što su počeli izveštaji medija o horor izazovu.

 

Opštu zbrku izazvala je, izgleda horor igra MOMO, koja se besplatno može preuzeti sa interneta za PC (ima oko 500 MB, ali ne savetujemo preuzimanje ukoliko nemate antivirus softver, da je pre instalacije "pročešljate"), koja je poslednjih nedelja hit među popularni YouTube-ima.

 

Mogli bismo reći da je priča oko MOMO izazova čak i izmišljotina, evo zašto.

 

MOMO je horor igra, kao i svaka druga, i počinje tako što se MOMO jezivi lik obraća igraču preko virtuelnog WhatsApp naloga. Dakle, ne preko pravog naloga i nema potrebe za ukucavanjem broja u WhatsApp ili tako nešto i verujemo da je odatle i počela priča o navodnom "MOMO izazovu".

 

Igra počinje tako što se MOMO obraća igračima uznemirujućim porukama i daje im sat vremena da je izbegnu u kući u kojoj su sva svetla isključena. Ako MOMO nađe igrača pre nego što istekne sat vremena - igrač gubi i kreće ispočetka. Ako igrač izdrži sat vremena i ne napadne ga MOMO, dolazi policija da ga izbavi i igrač je pobedio. Igra se igra tako što igrač luta kućom, otvarajući vrata i istražujući okolinu, koristeći samo baterijsku lampu, koja osvetljava tek mali deo prostora ispred igrača (pogled je iz trećeg lica).

 

Trenutak kad se MOMO pojavi niotkuda je doveo do niza urnebesnih reakcija YouTube-ra širom sveta, koji se snimaju dok igraju horor igru. MOMO se pojavila pre oko mesec dana, što se poklapa sa početkom priča o navodnom izazovu i WhatsApp profilima, koje je neko očigledno pogrešno protumačio.

 

Verujemo da je ova igra poput svake druge horor igre i da utiče na psihu igrača, pa i dece na isti način kao što to čine i druge horor igre - iznenadni strah, ubrzano lupanje srca, nelagoda, iščekivanje i druga stanja svesti i tela kad se igra takva tematika.

 

Ova priča je još jedan dokaz da deci ne treba omogućiti potpunu slobodu na internetu i još jedan podsetnik na to da roditelji, vaspitači i nastavnici u svakom trenutku moraju da vode računa šta deca gledaju ili igraju i da li je to primereno njihovom uzrastu.

 

 

 

makonda-tracker