Rešite lako i taj problem

11 je glavnih odlika razmaženih, a samo 4 saveta za roditelje takvih mališana

0

Ukoliko prepoznajete odlike razmaženosti kod vašeg deteta, po savetu psihologa rešite taj problem s lakoćom!

 

Naravno, dete pokazuje negativnost i agresiju. I zato je opasno detetu davati sve što poželi.

foto: Profimedia

7. Često moramo da ubeđujemo decu

 

Razmaženo dete ne prihvata da roditelje, baku i deku jednostavno mora da poštuje, pa se često dešava da se dete raspravlja sa njima i ne sluša ih. Tada roditelji dolaze u situaciju da mole i ubeđuju dete da uradi nešto ili jednostavno bude poslušno.

 

8. Manipulacija odraslih

 

Razmaženo dete često i lako nađe način da manipuliše roditeljima kako bi postiglo svoj cilj. Za to najčešće koristi plač, histeriju, ljutnju.

 

9. Zbog detetovog ponašanja mama i tata crvene od stida

 

Želeći da privuče pažnju dete često prekida razgovor odraslih i počinje da plače ili drami na javnom mestu. Ovaj problem je posebno teško rešiti, ako roditelji od samog početka dopuštaju detetu da se tako ponaša kad god poželi.

 

Ceo život drugačije razmišljamo: Muška deca zahtevaju mnogo više pažnje i nežnosti

 

10. Ne osećaju odgovornost za loše stvari koje su uradili

 

Svaka osoba treba da bude svesna svojih postupaka. Međutim, razmažena deca imaju "tim" oko sebe (mamu, tatu, baku...) koji uvek ispravljaju njegove greške. Na primer, ako dete udari drugo dete iz komšiluka, majka odmah dotrči i brani svoje dete i opravdava zašto ga je on udario. U takvim okolnostima deca postaju razmažena i gube ili uopšte ne stiču osećaj za odgovornost.

 

11. Burno doživljavaju neuspeh

 

Razmažena deca jednostavno ne prihvataju poraz. Ovakvo ponašanje može biti dozvoljeno samo deci do četvrte godine. Od 4 do 6 godina dete mora da shvati da ne može svaka želja da bude ostvarena, i da treba mirno prihvatiti neuspeh. Razmaženo dete to ne prihvata, i kada mu se dogodi neuspeh pokazuje izlive besa i ljutnje.

 

Uzroci razmaženosti

 

Porodični život se dramatično menja ako u porodici glavnu ulogu ima razmaženo dete. Ako do druge ili treće godine pokazuju ljutnju - to je prirodna osobina ponašanja, nakon četvrte godine, ta ljutnja prelazi u manipulaciju. Kao rezultat toga, dete postaje egoistično i naviknuto da kroz bes dobija ono što hoće.

 

Često, razmažena deca odrastaju u porodicama u kojima roditelji ne mogu da pronađu zajedničke metode vaspitanja. Ako je tata previše strog, dete pribegava i okreće se majci koja je popustljivija.

 

Jedan od najčešćih uzroka razmažene dece je taj što su roditelji previše zaposleni i ne provode dosta vremena sa detetom, i kako bi se opravdao zbog toga, roditelj to nadoknađuje poklonima i ispunjavanjem svih želja.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker