Pravoslavni običaji

Danas slavimo Blagovesti: Devojke, obratite posebnu pažnju na svoju kosu, a ovo nikako NE SMETE uraditi (FOTO)

0
Blagovesti su jedan od praznika koji je posebno važan za devojke.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Blagovesti (ili: blaga vest) znači radosno saznanje. Naime, prema Svetom pismu, na dan Blagovesti Deva Marija saznala je da je, promišlju Božjom, u blagoslovenom stanju i da će roditi sina a vest joj je javio arhanđel Gavrilo.

Srpska pravoslavna crkva slavi Blagovesti – jedan od dvanaest Gospodnjih praznika, na dan 7. aprila (po starom kalendaru 25. marta), piše Lepa i Srećna.

 

Svaka Srpkinja koja zna za ovo verovanje ima ovu BILJKU u svom domu: Čuva kuću od zla i garantuje srećan brak (FOTO)

 

Po narodnom običaju, na Blagovesti se ustaje rano pa čak i u ponoć, ili barem u praskozorje, a dan je počinjao pesmom devojačkom. Devojke bi uoči ovoga dana nakupile suvih grančica i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra, obično na kakvom brdu ili seoskom raskršću.

 

Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegde, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je verovanje da će – ko preskoči ovu vatru biti zaštićen od ujeda zmije.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

foto: Shutterstock

 

Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovesti se nisu spominjale zmije. Uoči Blagovesti, deca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: "Bež'te zmije i gušteri, bež'te zmije i gušteri!"

 

Da biste ovako ofarbali jaja PRVO RAZBIJTE LJUSKU (Ne, nije greška)

 

Verovalo se i da se na Blagovesti žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke.

 

Dobro je na ovaj dan umiti se u reci ili potoku, a Blagovesti naročito slave žene. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.

 

Od tog dana počinje setva jarih žita i tada se iznosi seme na sunce. Voćari smatraju Blagovesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

makonda-tracker