Prema srpskom verovanju, ovo je dan kada se kolje pečenica za Božić. I samo ime praznika navodi na ovaj zaključak - naime, nekada se prase ili jagnje koje će biti posluženo za praznik dva dana kasnije "tuklo" - ubijalo sekirom ili nožem, pa odatle i naziv - Tucindan.
Ovaj običaj se u Srbiji verovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.
Iza omiljene novogodišnje tradicije se krije velika TAJNA: Evo zašto kitimo baš jelku! (FOTO)
Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostataka.
Nastavak na narednoj strani...