Za pročišćenje duše i tela

To nije samo uzdržavanje od masne hrane: Veliki Božićni post počinje, a vi bi trebalo da radite OVO

0
Jedan od četiri velika godišnja posta, počinje u ponedeljak, 28. novembra i zaršava se na Božić, 7. januara.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svaki vernik trebalo bi da iskoristi tih 40 dana za pročišćenje i tela i duše, ali su mnogi ljudi skloni da taj period iskoriste kao svojevrsnu dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači. Post nije samo uzdržavanje od masne hrane, već i loših misli i dela.

 

Post je, zapravo, vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela. Vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu. Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

 

Izuzev trapave sedmice: Ovo je PRAVI razlog zbog čega se posti sredom i petkom

Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?", prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše:

Ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga", što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

Protojerej Miodrag Pavlović, sveštenik Sabornog hrama u Nišu, objašnjava da post treba čoveka da privoli da razmisli ko je, šta je, gde je i kakav je njegov odnos prema Bogu.

 

makonda-tracker