Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice, piše Lisa.
Mnoge stvari ste radili pogrešno: Ovako se PRAVILNO proslavlja slava
Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači "Isus Hristos pobeđuje").
Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).
Jedan od najlepših srpskih običaja unosi radost u dom: Evo kako se uzima krsna slava
Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu. Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice.
Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.
Ptice: zdravlje i veselje
Grozd: da bi vinograd dobro rodio
3 hit recepta: Ovo su najukusniji slavski kolačići!
Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem
Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice
Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.