tradiconalno

U utorak je MUZIKA ZABRANJENA! Počela je STRASNA NEDELJA, a evo šta treba (a šta ne sme) da se radi svakog njenog dana

0

Poslednja nedelja Uskršnjeg posta je pred nama. U narodu ona je poznata i kao Stradalna, Strasna ili Velika nedelja

foto: Shutterstock / Julia Zavalishina
foto: Shutterstock / Julia Zavalishina

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak. Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

 

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i

Hristos će oprostiti nama.

 

 

Vernici ovu nedelju provode u najstrožem postu, na vodi.

 

Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

 

Svaki dan ove sedmice ima svoju temu - ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista.

 

Strasni ponedeljak

 

Strasnim ili Velikim ponedeljkom počinje sedma nedelja posta. Po crkvenom predanju, naziv Velika ova sedmica je dobila zbog toga što je u ovoj nedelji Isus Hrist učinio velika dela.

 

Interesantno je da ovaj naziv potiče još iz toga što se, prema narodnom predanju, u istočnoj Srbiji i Leskovačkoj Moravi u ovoj nedelji, supružnici suzdržavaju od bračnih obaveza. Danas je radni dan jer se vrše pripreme za najveći praznik, Uskrs.

 

Uskršnja trpeza
Uskršnja trpezafoto: Shutterstock/New Africa

 

Strasni ili Zavaliti utorak

 

Na ovaj dan se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo, poput vode ili kafe. Ono što je karakteristično je i to da se ne čuje pesma zbog stradanja Isusa na Veliki petak.

 

Velika sreda

 

Ovo je poslednji radni dan u nedelji, a u nekim krajevima se na Veliku sredu farbaju jaja.

 

Veliki četvrtak

 

Ovaj dan je u potpunosti posvećen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenica. Verovalo se da će lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne.

Deca
Decafoto: Shutterstock

 

Veliki petak

 

Na Veliki četvrtak, sećamo se Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegde počinje bojenje jaja.

 

Veliki petak

 

Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se seća brojnih događaja -od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tela u grob. Ko može, ne jede ništa ceo dan, drugi ne jedu i ne piju do iznošenja plaštanice, odnosno do 3 sata popodne.

 

Tucanje jajima
Tucanje jajimafoto: Profimedia

 

Velika subota

 

Suhojedenje, odnosno samo hleb i voda propisani su i za Veliku subotu, jedinu na vodi posnu subotu u toku godine. Meša se i uskršnjak, obredni kolač ukrašen bojenim jajima.

 

Uskrs

 

U nedelju proslavljamo Vaskrsenje Hristovo.

 

makonda-tracker