običaji

KAKVI VETROVI DANAS DUVAJU ― TAKVA ĆE BITI GODINA! Pravoslavci slave Sveta tri jerarha, a evo šta svi treba da urade

0

Danas je slava Sveta tri jerarha, praznik hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, tri vaseljenska učitelja, koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova.
Rasprava i među narodom i među sveštenicima, o tome koji je svetitelj veći, pretila je da rascepi veru. Spor je okončan 1084. godine, u vreme cara Aleksija I Komnena, uvođenjem zajedničkog praznika.

 

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve ― Vasilija Velikog, retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija, Grigorija Bogoslova, carigradskog episkopa i Jovana Zlatoustog, velikog besednika i tumača Svetog pisma.

 

Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu gde su od davnine esnafska slava metalaca. Slave se kao krsna slava. U Grčkoj su i crkveni, nacionalni i školski praznik.

 

Po tome kakvi vetrovi danas duvaju, prognozira se kakvo nas vreme čeka tokom godine.

 

Veruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a da "severac" donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka. Ako vetra nema, čeka nas bogata godina.

 

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi i kako bi cela godina bila dobra i srećna. Običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik, kao i da zapevaju neku veselu pesmu. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.

 

 

makonda-tracker