običaji

MNOGI SE PLAŠE TODOROVE SUBOTE: Na današnji dan vernici poštuju jednu stvar

0

Danas je Sveti Teodor, poznatiji kao Todorova subota

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Danas je prva subota Vaskršnjeg posta i, kao uvek do sada, Srbi praznuju Svetog Teodora, u narodu poznat kao Todorova subota.

 

Kao i o svakom svecu, pa i ovom, sa kolena na koleno su se prenosila predanja o današnjem danu, Svecu i njegovim podvizima. Iako mlađe generacije ne znaju priču o mračnom konjaniku na hromom konju koji donosi pravdu, i dan danas se slepo pridržavaju nekih pravila koja brane ovo ili ono, u zavisnosti od kraja iz koga dolaze.

 

Neka predanja kažu da je Sveti Teodor imao moć da upravlja zmijama, pa kada je video da ujedaju ljude, oduzeo im je noge. Druga priča je o tome kako je ovaj svetac zaštitnik stoke, a naročito konja. Dok u pojedinim krajevima postoje potpuno bajkovite priče o tome kako rode potkivaju svoje nevidljive konje da bi na vreme stigle u naše krajeve za Mladence.

 

Bez obzira koliko su ove priče bizarne, većina Srba će se danas prekrstiti i odustati od mnogih poslova kako bi ispoštovala ovog sveca.

 

Todorova subota ne bi trebala da bude razlog vašeg straha. Istinska vera u Boga je jedini pravi razlog da se molite i strepite.

 

Todorova subota nije dan kada se želje ispunjavaju. Vera je mnogo više od priča, želja i htenja.

 

 

.

makonda-tracker