icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Smejte se ŠTO VIŠE

Vernici danas slave Svetog Lavrentija: Ukoliko VEČERAS ugledate OVU POJAVU ispuniće vam se JEDNA ŽELJA!

Među vernicima veoma poštovan svetac, Sveti Lavrentije, poznat je kao veliki borac za siromašne i kao neko ko je pomogao mnogim slepim ljudima da progledaju.

foto: wikipedia
foto: wikipedia


Čuvao je imovinu crkve, kao svoju, čak i u vreme najvećih progona vernika, piše Stvar ukusa.

 

Ovaj praznik slave bibiliotekari, jer je nakon što je osuđen na mučenje i stradanje, Sveti Lavrentije od nevernika sakrio sve dragocene crkvene knjige i spise. Zato ga danas ljubitelji knjige i pisane reči slave i veličaju.

 

Sveti Lavrentije je bio istrajan i odan svojoj veri, pa je zbog toga bačen u tamnicu. I tada je činio čuda. Po biblijskim pričama ovaj svetac je mogao da izleči slepilo samo jednim dodirom ruke. Zbog čuda koje je u zatočeništvu činio bacili su ga na neviđene muke. Bio je zatvoren u metalom kovčegu ispod kojeg je zapaljena vatra.

 

I tada je ostao veran Hristu. Iako je umro u najtežim mukama bio je do zadnjeg momenta nasmejan, pa se smatra da se na današnji dan treba što više smejati.

 

Za njegov dan se vezuje legenda da se u toj noći javlja veći broj zvezda padalica, a da su to zapravo suze ovog sveca.

 

Oni koji dovoljno veruju i večeras vide zvezdu padalicu mogu da traže da im Sveti Lavrentije ispuni jednu želju i on će to zaista učiniti.